11 юни 2022

Aleks

9 съвета за безопасно използване на електрически уреди


9 съвета за безопасно използване на електрически уреди

В ежедневието си използваме много електрически уреди – както вкъщи, така и на работното място. Тези уреди могат да бъдат много опасни и да предизвикат аварии, щети и пожари, но вече не можем да живеем без помощта им. За да намалите опасността от късо съединение, токов удар или друга неизправност, добре е да спазвате някои съвети за безопасност. Не е лошо също електроинсталацията да се тества поне веднъж годишно от професионалисти.

Съвет 1
Ако видите искри, ако чувате пукане или други странни шумове когато включите уредите, най-добре е да изключите електрозахранването и да повикате електротехник.

Съвет 2
Не оставяйте електроуредите включени когато ги почиствате, когато токът спре или когато излизате. При изключването им, дърпайте щепсела, а не кабела.

Съвет 3
Дръжте кабелите, електроуредите и всички неща, по които тече ток далеч от горещи и мокри повърхности.

Съвет 4
Почиствайте редовно вашите електроуреди. Замърсяването им може да доведе до ел неизправности и аварии.

Съвет 5
За електроуредите и кабелите, които са навън, използвайте влагоустойчиви материали.

Съвет 6
Електрическата инсталация и таблото не трябва да са стари. Ако са, в никакъв случай не трябва да ги пренатоварвате като включвате много уреди наведнъж. Изгорелите предпазители винаги заменяйте с нови.

Съвет 7
Пазете кабелите – те не трябва да са усукани, оголени и незащитени. Ако са в такова състояние, веднага ги сменете.

Съвет 8
За всеки един електроуред има книжка с инструкции от производителите. За безопасна работа с тях, най-добре е да прочетете инструкциите.

Съвет 9
Когато имате някаква повреда, дори тя да ви се струва незначителна, обърнете се към висококвалифицирани специалисти. Не пренебрегвайте това, което те ви казват. Реагирайте бързо при неизправност или авария, защото нещата могат за малко време да се влошат много. Осигурете си добре функционираща електрическа система, която ви дава сигурност и удобство, като повикате професионалистите. Не се опитвайте сами да поправяте нищо, което е свързано с електричеството.

Не забравяйте, че правилно функциониращата електросистема, освен че е безопасна, намалява драстично сметките ви за ток!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *