12 сеп. 2024

Теодора Илиева

За първи път в ЕС: половината от енергията идва от ВЕИ


За първи път в ЕС: половината от енергията идва от ВЕИ

Според Комисарят по енергетиката на ЕС, Кадри Симсън, Европейският съюз вече е „добре подготвен“  да посрещне целите по намаляване на емисиите. ВЕИ постигат рекордно количество енергия, а за първи път, през първите 6 месеца на 2024 г., енергията от ВЕИ е повече от тази от изкопаеми горива.

Според годишния доклада за състоянието на енергетиката, вятърната енергия е повече от тази от газ и става втори най-голям източник след ядрената енергия за първи път. ЕС поставя и рекорд с 56 GW нови соларни мощности, инсталирани през 2023 г., което надминава предишният рекорд от 40 GW за 2022 г.

Така, соларната и вятърна енергия за първи път задминават изкопаемите горива в енергийния микс на ЕС.

Търсенето на енергия също спада, поради усилията за подобряване на ефективността, с цел постигане на по-ниски емисии.

„ЕС сега е добре подготвен да посрещне климатичните цели за неутралност, докато индустрията остава конкурентоспособна.“ казва Симсън.

Енергийната сигурност и стабилността на цените също са част от фокуса на доклада. Делът на руския газ в ЕС намалява от 45 % през 2021 г. до 18 % през юни тази година.

Цените също остават стабилни и по-ниски, отколкото в енергийната криза от 2022 г.

Според Симсън, има нови предизвикателства, свързани с целите на намаляване на емисиите, които ще изискват решителни политически действия.

Според доклада, само 10 от страните-членки са предоставили план за Национална енергийна и климатична стратегия, а срокът е бил 30 юни, така че предстои и това да се случи, но оценка на някои от черновите показва, че страните от ЕС предприемат стъпки в правилната посока. Те все още те не са достатъчни и Комисията отправя препоръки, за които в доклада се казва, че трябва да се вземат под внимание при изготвяне на националните планове, а обща цел на блока е да се намалят емисиите парникови газове, основна причина за глобалното затопляне, с поне 55 % до 2030 г.

Емисиите въглероден диоксид на ЕС за 2023 г. са 2.5 милиарда метрични тона, което е най-ниското постигано някога ниво за блока. За миналата година, светът е отделил около 40 милиарда метрични тона.

 

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *