21 сеп. 2024

Теодора Илиева

Как ЕС ще финансира Украйна с руски пари


Как ЕС ще финансира Украйна с руски пари

ЕС ще ползва печалбите от руските замразени активи, за да финансира Украйна. Планът предвижда заем на стойност 35 милиарда евро.

„Разбираме огромните финансови нужди, създадени от войната.“ казва Урсула фон дер Лайен по време на посещение в Киев. „Трябва да поддържате държавата и икономиката работещи, като в същото време увеличавате отбранителния си капацитет срещу руската агресия.“

Президентът на ЕК обеща заем, за да се покрият някои от нуждите на страната.

Финансовата подкрепа не е нещо ново от началото на войната насам, но в случая основната разлика е източникът на парите: замразените руски активи ще се ползват за обезпечение на заема.

Идеята идва от концепцията „накарайте Русия да си плати“, която беше приета през 2022 г. и цели Москва да поеме сметката за разрушенията, които причинява в цяла Украйна. Така, замразените руски активи, които са на стойност около 270 милиарда евро, а 210 от тях са е ЕС ще се ползват именно с тази цел.

Според международните закони, суверенни активи не могат да бъдат конфискувани, но печалбите или приходите, които те генерират не са обект на такава защита.

През май, страните членки на ЕС се договориха тези печалби, които са между 2.5 и 3 милиарда годишно да се ползват в полза на Украйна, за възстановяване и подсилване на армията. По-късно, страните от Г7 се съгласиха да съберат 45 милиарда евро за заем, който да бъде даден веднага.

Общото между двете е, че те са част от една и съща инициатива за подкрепа на Украйна. Първоначалната идея беше ЕС и САЩ да допринесат с по 18 милиарда, а Великобритания, Канада и Япония да дадат останалите. Заради естеството на управлението на ЕС обаче, според което санкциите трябва да бъдат обновявани на всеки 6 месеца с единодушие между страните членки, може да се окаже, че тези средства не са сигурни. Така цялата помощ се забавя. Сега обаче фон дер Лайен поема 35 милиарда евро, с цел да покаже решимостта си и да убеди другите съюзници да се включат.

Според плана на фон дер Лайен, Комисията ще създаде фонд – Механизъм за кооперация за заем към Украйна, като печалбите от активите ще отиват директно там. След като съюзниците съберат парите, които са обещали и ги пратят на Украйна, те ще могат да достъпят този механизъм и да си теглят от него за връщане на заема.

Така, нито Украйна, нито страните от Г7 ще са ангажирани с плащане на заема.

Очаква се ЕС да събере 35 милиарда преди края на годината, а решението за самия заем ще се гласува с две трети мнозинство, така че няма да може да му бъде налагано вето.

Ако това стане без забавяне, в края на 2024 г. или началото на 2025 г. и след като Киев изпълни определен набор от условия, заемът ще бъде отпускан постепенно.

Решението как ще се харчат парите е на правителство на президента Зеленски и няма да има никакви условия или ограничения за това.

Печалбите от руските активи ще бъдат пращани в общия фонд след август 2025 г.

За осигуряване на механизма на този фонд обаче, ще трябва да се постигне съгласие между страните членки, което значи, че Унгария ще има възможност да наложи вето. Това обаче не би трябвало да спре прехвърлянето на парите към фонда, докато активите са замразени. А те ще останат замразени, докато не се изпълнят две условия от страна на Русия: да спре агресията си и да плати репарации.

Източник: Euronews

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *