10 окт. 2024

Теодора Илиева

Русия набира жени от Африка, за да сглобяват дронове


Русия набира жени от Африка, за да сглобяват дронове

Поради ситуацията с войната и емиграцията, Русия набира служители за завод в Татарстан от Африка. В реклама в социалните медии се предлага безплатен билет за самолета, пари и приключение в Европа. Всичко, което трябва да направите, е да завършите една компютърна игра и тест за 100 руски думи.

Така, млади жени от Африка се оказват в степите на Татарстан, където установяват, че ще работят в завод за оръжия и ще сглобяват иранските дронове, с които Русия атакува Украйна.

В интервю с Асошиейтед прес, някои от жените, приели тази работа се оплакват от дългите часове под наблюдение и неспазени обещания за заплати и възможност за учене. Освен това, те работят с химикали, които дразнят кожата им.

Русия изглежда набира служители в Уганда, Руанда, Кения, Южен Судан, Сиера Леоне и Нигерия, както и в Шри Ланка и дори в Южна Америка. Според разследването на Асошиейтед прес, се оказва, че около 200 африкански жени сглобяват оръжия.

Те работят заедно с ученици, някои от които са на 16 години в специалната икономическа зона на Татарстан, Алабуга, която е на около 1000 км от Москва.

Една жена, която оставя работата си у дома, описва ситуацията лаконично:

„Не знам как да правя дронове“. Тя разказва, че се е развълнувала от възможността и се е фокусирала върху думата „Европа“ и едва когато е пристигнала в Алабуга и разбрала какво точно ще прави, осмислила, че е попаднала в капан.

„Компанията прави дронове. Нищи друго.“ казва тя.

Възможна улика за естеството на работата са стоте думи на руски, сред които е „фабрика“ и „закачам“ и „откачам“.

Работниците са под постоянно видеонаблюдение, работят дълги часове и им се заплаща по-малко отколкото е уговорено. Управителите на фабриката изглежда предпочитат новите им служители да не напускат, но не е ясно дали някои все пак не са направили точно това.

След началото на войната в Украйна, Русия сключва сделка с Иран, за доставка на военно оборудване на стойност 1.5 милиарда евро, а Русия ползва ирански дронове още от тогава. Дроновете Шахед-136 се доставят в Русия разглобени и се сглобяват в завода в Алабуга и може би и другаде. Този завод планира да произвежда около 6000 дрона годишно, като за това са нужни и много работници.

Намирането на работници изглежда е проблемно, затова се търсят студенти, ученици и евтина работна ръка от чужбина. В завода засега работят около 900 души, но се планира и увеличение на персонала.

Само за тази година са привлечени 182 жени, най-вече от Централна и Източна Африка, като рекламата е умерено подвеждаща и разказва, че „помага на жените да започнат кариера“, като пропуска подробностите и показва снимки в различна работна среда. Руски официални лица са посетили поне 26 чужди посолства в Москва, за да промотират тази работа.

Работата се представя като програма, предлагаща и обучение, макар да се казва, че не е образователна, но никъде не се споменава точното ѝ естество. Едва на място става ясно какво ще работят кандидатите.

Те пътуват със служебен транспорт от общежитията, където живеят и минават проверки за сигурност. В общежитията служителите също са под охрана и видеонаблюдение. Чужденците получават местни СИМ карти, но не могат да носят телефоните си на работа.

Според АП, една жена е казала, че може да говори с медиите само след разрешение на мениджъра, друга е отказала да разказва, трета казва, че им е казано да не говорят с други хора за работата си, а четвърта – че управителите ги окуражават да разказват какво вършат колегите им.

Работниците се научават на място как да сглобяват дроновете и да ги мажат с покритие, което съдържа химикали, от които се получава силен сърбеж. Предпазно облекло липсва и някои служители страдат от това.

Източник: Euronews, AP News

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *