12 окт. 2024

Теодора Илиева

Самотата увеличава риска от деменция с 30 %


Самотата увеличава риска от деменция с 30 %

Ново изследване, което е най-големият досега анализ на връзката между самотата, депресията и спада в когнитивните способности, показва, че самотата в средата на живота се свързва с 30 % увеличение на риска от деменция.

В изследването участват почти 600 хиляди души от цял свят.

Деменцията е заболяване, което засяга около 7.9 милиона души само в ЕС и не се лекува. Рисковите фактори включват комбинация от генетика и начин на живот, като физическа активност, пушене, употреба на алкохол и качество на социалните връзки.

Новото изследване установява, че самотата увеличава риска от всички видове деменция, включително Алцхаймер.

Самотата също увеличава риска от когнитивен спад с 15 %. Това е общ термин, в който се включва загуба на памет и трудности при вземане на решения, при концентрация и при завършване на дейности.

Според изследването, „самотата е критично важен рисков фактор за бъдещото развитие на деменция“.

Проучването събира данните от 21 други изследвания в областта на стареенето от цял свят и представлява най-големият досега мета анализ на връзката между самотата, деменцията и когнитивния спад.

В ЕС, 35 % от хората казват, че са самотни поне през част от времето, като най-самотни са възрастните в Ирландия, Люксембург, България и Гърция.

„Има различни видове и източници на самота, която може да повлияе когнитивните симптоми при всички видове деменции.“ казва Мартина Лушето, водещ автор на изследването.

Други изследвания вече установят връзка между самотата и различни здравни проблеми като инсулт и Паркинсон.

Според авторите на новото изследване, следващата стъпка е да се проследи защо хората се чувстват самотни и каква самота изпитват, за да се намери решение и да се намалят рисковете от когнитивен спад и деменция в по-късна възраст.

Така, усещането за свързаност с другите може да се окаже метод на превенция на спада в когнитивните умения и дори на деменцията.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *