14 окт. 2024

Теодора Илиева

Нобеловата награда по икономика се дава за изследване на връзката между институциите и просперитета


Нобеловата награда по икономика се дава за изследване на връзката между институциите и просперитета

Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс А. Робинсън спечелиха Нобеловата награда за икономика, заради техните „изследвания върху начина, по който се формират институциите и засягат просперитета“.

Тримата икономисти „демонстрират важността на обществените институции за просперитета на една държава.“ казва Нобеловият комитет. „Обществата със слабо върховенство на закона и институциите, които експлоатират населението си не генерират растеж и не се променят към по-добро. Изследванията на лауреатите помагат да се разбере защо.“

Икономистите изследват институциите, създадени от европейските колониални сили.

В районите, където системите са инклузивни, според тях се наблюдава просперитет. От друга страна, според тях, институциите, които използват ресурсите в полза на колонизаторите, водят до слаб икономически растеж и по-малък или никакъв просперитет.

„Никога не съм очаквал това.“ казва Аджемоглу във връзка с наградата.

„Възхитен съм, просто е голям шок и невероятна новина. Мисля, че погледано глобално, работата, която сме свършили помага на демокрацията.“

Наградата включва и около 1 милион евро и е последната обявена Нобелова награда за тази година.

Аджемоглу и Робинсън имат и две книги заедно. „Защо нациите се провалят“, която разглежда въпроса за работата на институциите в отделните страни и ролята им в развитието и растежа на икономиките и просперитета и „Сила и прогрес“, в която се дискутира темата за новите технологии и как те допринасят за създаването на работни места.

Нобеловата награда за икономика е връчвана на Клаудия Голдин, Бен Бернанке, Дъглас Даймънд, Милтън Фридман и др.

За разлика от останалите награди, които са директно описани от Алфред Нобел в завещанието му от 1895 г., тази за икономика е създадена през 1968 г. от шведската централна банка, а първите лауреати са Рагнар Фриш и Ян Тинберген през 1969 г.

Източник: Euronews

 

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *