Кога е възможно България да влезе в еврозоната?


Кога е възможно България да влезе в еврозоната?

Депутатите от бюджетната комисия в парламента обсъдиха, заедно с икономисти и експерти темите за инфлацията и как би се приело еврото.

Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия, сподели, че България все повече се отдалечава от приемането на еврото през 2024 г.  Като основен фактор посочи инфлацията.

Високата инфлация се спира от високи положителни реални лихвени проценти и рецесия. Това означава, че определени групи хора трябва да намалят реалните си доходи за определен период от време. В противен случай механичното даване създава висок риск от спираловидна инфлация“, сподели Калин Христов, подуправител на БНБ.

За съжаление, досега не успяхме да ограничим този тип пандемия, наречена огнище на инфлация . Виждаме, че тя се разпространява дифузно. На всички е ясно, че не можем да намалим или контролираме инфлацията на ниско ниво с фискали “, добави Милен. Велчев, финансист.

Моето разбиране винаги е било, че инфлацията не е причина за нищо. Тя е резултат от грешни политики или макроикономически развития. И в този смисъл трябва да се въздържаме, поне като публични политики, от укрепването й. Мерките трябва да бъдат по-фокусирани защото хвърлянето на пари на целия пазар е много по-вероятно да увеличи инфлацията , отколкото да я намали “, добави Владислав Горанов.

Оказва се, че има и други причини, освен инфлацията.

Шансовете ни не са големи, защото ако запазим сегашните критерии, трудно ще ги изпълним от гледна точка на инфлацията, каза Любомир Каримански, председател на комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

Ще бъде внесен доклад по темата в Министерския съвет.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари