Пристанище Бургас ще бъде единственото за внос на руски петрол


Пристанище Бургас ще бъде единственото за внос на руски петрол

Премиерът Кирил Петков заяви в Брюксел, че е щастлив, че постигнатото вчера споразумение с европейските партньори е потвърдено и че България ще има отлагане на закупуването на руски петрол. За страната ни ще бъде написан отделен параграф в заключителното комюнике след заседанието на Европейския съвет, в което ще има изключение за нас до 2024 година.

Според министър-председателя това решение позиционира България, като по този начин позволява на петролната рафинерия в Бургас, да бъде обновена, за да може да работи с нещо друго, но не и с руски петрол.

 „България остава единствената страна, която има пристанище, но има реална дерогация и това се дължи на разбирането, че нашата рафинерия е проектирана да работи с руски петрол“, каза Петков.

Той също така сподели, че е доволен, че шестият пакет от санкции на ЕС срещу Русия ще премине. Според него това ще прекъсне много от финансовите потоци към Русия. Лидерите на Европейския съюз постигнаха политическо споразумение за нов пакет от санкции, който включва ембарго върху вноса на 90% от руския петрол и петролни продукти до края на годината.

Почти месец след като Европейската комисия предложи забрана за внос на руски петрол, страните членки постигнаха компромис, след като Унгария отмени ветото си върху мярка за прекратяване на доставките от газопровода “Дружба”. По този начин ограниченията ще обхванат вноса на руски петрол, пристигащ с танкери, оставяйки непокътнати количествата, доставени за Унгария, Словакия и Чехия по построения от комунистически тръбопровод от Русия до Източна Европа, наречен Дружба. Германия и Полша, които получават количества по северния клон на Дружба, доброволно ще спрат вноса до края на годината, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след заседанието на Европейския съвет, което приключи около два часа българско време.

Що се отнася до спрения от Русия газ от Холандия поради неплащане на доставки в рубли, Кирил Петков каза, че днес се очаква Газпром да спре газа и за Дания, тъй като това е доказателство, че отношението на Русия към България не е особено и всички  Европейски страни, които отказват да плащат в рубли, са изправени пред същите последствия от страна на Кремъл.

По-късно вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира, че отлагането на петролното ембарго срещу Русия в Брюксел до края на 2024 г. е ” безспорен успех за България“.

България може да бъде част от решението на глобалната продоволствена криза.

Запитан за риска от глобална продоволствена криза заради войната в Украйна, Петков заяви, че България е основен износител на зърно и може да бъде част от решението.

Като държава ние сме износител на тази много ценна стока и няма да имаме продоволствена криза “, каза още той. Премиерът посочи, че на европейско ниво се разглеждат различни варианти, като ” сини коридори“, като едно от решенията може да бъде и пристанище Варна. В този контекст Петков посочи, че България започва да заема ключови позиции и да се възприема като водеща страна и част от решението на проблема с износа на зърно от Украйна.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари