Коя е компанията, снабдяваща България с танкери за втечнен газ?


газ

Преди месец премиерът Кирил Петков след посещение в САЩ обяви, че България е закупила два танкера за втечнен природен газ общо за около 200 милиона кубически метра газ. Те могат да покрият пълното ни потребление за юни, като доставките се очаква да пристигнат на 8 и 23 юни. Цената не е известна, но се предполага, че може да е под пазарната в момента. Единственото нещо, което така и не разбрахме, беше коя компания се съгласи на сделката, която беше посредничеството на правителството на САЩ.

Американската компания Cheniere е доставчик на двата вече поръчани танкера за втечнен природен газ за България. Това съобщи в неделя пред БНТ енергийният експерт Васко Начев.

Всъщност, както потвърди Васко Начев, Cheniere е фирмата, с която страната ни има стар дългосрочен договор за доставка на втечнен газ , но все още не е активиран. Той трябва да влезе в сила при откриването на газовия терминал в Александруполис, в който нашата страна има дялово участие. Договорът обаче е за нищожна сума – само 50 млн. куб.м.

Според експерта – предвид ситуацията – договорът ще бъде оттеглен в по-ранен момент и ще бъде с увеличени обеми за доставки. Важно е да се има предвид, че двата танкера, които очакваме скоро, не са на дългосрочни договорни цени. Не е ясно дали включват търговски отстъпки, защото това е търговска тайна.

Ако обаче договорът на Шениер бъде подновен и променен, България може да спечели в дългосрочен план. Целта е да се договорят доставки на цени на американската “Хенри Хъб” – най-ликвидната газова борса в света, където цената започва от $28, много по-ниска от европейските борси.

Cheniere започва работа през 2016 г. и в момента, според уебсайта на компанията, е най-големият производител на LNG в САЩ и вторият по големина оператор в света. Газът на компанията се продава на пет континента.

Тя е със седалище в Хюстън, Тексас, и има съоръжения за втечнен природен газ в югозападна Луизиана и Южен Тексас. Cheniere има офиси в Лондон, Сингапур, Вашингтон, Пекин и Токио.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *