Любопитно: България е сред най-големите износители на слънчоглед


Любопитно: България е сред най-големите износители на слънчоглед

Селското стопанство е един от основните икономически сектори за растеж и е най-уязвимо към промените в климата и смущенията, причинени от ковид кризата и не на последно място от войната в Украйна.

Любопитно проучване на University of the Potomac във Вашингтон, Колумбия, най-широко разпространените селскостопански продукти в света са кравето мляко, което е водещи продукт в 37 страни), захарната тръстика, царевицата, пшеницата (водещият продукт в 14 страни) и ориз. Най-големите производители на храни в света са Китай, САЩ, Русия, Бразилия и Индия, които също са сред първите 10 страни по износ. За това съобщи moneyreview.gr.

Актуалните данни на университета показват, че България е сред най-големите европейски износители на слънчоглед.

Благодарение на глобализацията и експортната мрежа, около две трети от продуктите, считани за основни компоненти в националните кухни в международен план, произхождат от далечен регион. Доматите произхождат от Андите, но най-големите производители на домати днес са Китай, Индия и Турция, а най-големият износител е Холандия.

Селското стопанство представлява 4,3% от световния БВП със стойност от 3,6 трилиона долара през 2020 г., което е увеличение от 2,54 трилиона долара за двадесет години. Трите региона, които са развили най-много своето производство през този период са Южна Америка, Африка и Азия. Производственият капацитет на Азия почти се удвоява от 3,3 милиарда тона на 5,1 милиарда тона през 2020 г., докато в Южна Америка се повишава от 748 милиона тона на 1,4 милиарда тона.

Според University of the Potomac най-големият износ на селскостопански продукти в света са пшеница, ориз, соя, царевица, ечемик, рапично масло, палмово масло, слънчогледови семки и банани.

Сред 20-те най-изнасяни продукта е памукът, като Гърция е втората по големина експортна сила в света след Съединените щати с 274 000 тона годишно.

Важно е да отбележи, че европейските страни са сред водещите експортни сили на свинско месо (Испания, Германия), слънчогледови семки (Румъния, Русия, България), краве мляко (Германия, Чехия, Великобритания), домати (Испания), Холандия, ябълки (Италия), ечемик (Франция, Украйна, Русия).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *