18 май 2022

Иван Стоянов

Найден Зеленогорски: Машинното гласуване означава спиране на изборните манипулации


Найден Зеленогорски: Машинното гласуване означава спиране на изборните манипулации

Надявам се Конституционният съд да отсъди за задължителното гласуване, каза съпредседателят на Реформаторите

Изключително доволен съм, че вчера взехме решение да има минимум 500 секции, в които ще се гласува машинно. Машинното гласуване означава спиране на всякакви изборни манипулации, липса на възможност да си снимаш бюлетината, за да покажеш как си гласувал и да ти платят. Това заяви Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок снощи пред БНТ.

Той изрази задоволство, че РБ е успял да извоюва и машинното броене на бюлетините, защото проблемът не се корени само в това кой как гласува, а и в това кой брои. И ако брои машината, тя ще отчете точно и обективно вота, допълни реформаторът. По думите му трябва да бъде насърчено както електронното, така и машинното гласуване, а за РБ един от основните стълбове в демокрацията са честните избори и възможността повече хора да участват в изборния процес.

По повод квадратчето в бюлетината „Не подкрепям никого“, Найден Зеленогорски обясни, че е по-добре политиците да дадат шанс на гражданите да променят мнението си за тях и политическата система и да направят реален избор. Според него и задължителното гласуване, и „квадратчето“ си приличат като практика, но не са лечение на проблема с манипулациите, а по-добрата практика е машинното гласуване.

Зеленогорски подчерта, че РБ винаги е бил против задължителното гласуване и се радва, че голяма част от хората мислят като тях. Задължителното гласуване не е лечение за болната българска демокрация. Правото на избор и свободата са несъвместими с това да те накарат насила да отидеш да гласуваш, при положение, че ти не си осъзнал това свое право и не искаш да направиш този избор, допълни съпредседателят на ПГ на РБ.

Относно исканията на Патриотичния фронт за пасивна дерегистрация, Зеленогорски заяви, че по-логичното действие е да има активна регистрация – не хората постфактум да бъдат отписвани след като не са гласували, а да заявяват предварително, че желаят да гласуват, каквато е европейската практика. Главният проблем за нас са „мъртвите души” в списъците. Какво значи да живееш от 15 години в Нова Зеландия, да не си посещавал изобщо България, а да се окаже, че в същото време някой тук е гласувал вместо теб и гласът да се зачита и впоследствие от името на този човек да продължава да се гласува. Ако има активна регистрация, моментално тези мъртви души, които са около 1 милион, ще бъдат изчистени. Но с тази дерегистрация това няма да се случва. Това е сериозен проблем и аз силно се надявам, че Конституционният съд ще отсъди правилно по отношение на задължителното гласуване, каза още Найден Зеленогорски.

Зеленогорски коментира още, че българите в чужбина са най-големият инвеститор на българската държава, така че не е редно правото им на глас да се зачерква с лека ръка. В този смисъл той бе категоричен, че предложението на РБ – в една държава да има до 50 секции, е най-разумното с оглед на сегашния им брой, който не достига повече от 40-42 в страните от EС и Америка, което означава, че там допълнително ще могат да се разкриват секции. Народният представител от РБ призова всички партии да подкрепят идеята, за да облекчат избирателите зад граница.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари