12 май 2022

Иван Стоянов

Николай Ненчев: Без справедливо правораздаване – нито един инвеститор повече няма да стъпи в България


Николай Ненчев: Без справедливо правораздаване - нито един инвеститор повече няма да стъпи в България

– Г-н Ненчев, каква е вашата визия за развитие на следващия парламент  и правителство на сектори като икономика, здравеопазване, съдебна система?

– За мен най-важна след националната сигурност е съдебната реформа, защото ако не гарантираме справедливо правораздаване нито един инвеститор повече няма да стъпи в България. Правосъдната система трябва да бъде справедлива, законна. Държавността е облечена в правосъдната система. Слаба правосъдна система означава слаба държава. Видяхме какво се случи и как до нищо не доведе разследването на голямата кражба на КТБ. Имам опасения, че това е една стройно изградена система на най-високо ниво, която имаше за цел да открадне милиарди.  Останаха много бели петна или дори съзнателно прикрити истини за големи проекти, в които потънаха милиарди на обикновените българи. Да не говорим за корупцията на по-ниски нива. Среден управленски ешалон, административни единици?
– Вие какво направихте като бяхте във властта?
– Ние бяхме много активни в 43-ия парламент и ще продължим тази битка в следващия парламент, като следим да се спазва законът и да се защитават националните интереси. Непримирим съм към корупционни практики.

– В програмата на РБ е отделено внимание на икономиката и бизнес средата, как ще се променят?

– Няма съмнение, че вниманието трябва да бъде насочено към създаване на ползотворна бизнес среда. За това един от приоритетите в нашата програма е запазване на съществуващата данъчна система, в това число и на плоския данък. Без да се създават допълнителни тежести за бизнеса и гражданите. За това едно от нещата, които поех като ангажимент и ще работя за това в следващия парламент, е да се гарантира спокойна бизнес среда. Преди няколко дни имах среща с  регионалната занаятчийска камара в Пловдив с над 2000 члена в национален мащаб. В Пловдив са едни от най-активните занаятчии. Инициативни и енергични хора, отдадени на своя занаят и готови да работят за промяна в законодателството, което ще доведе до преодоляване на проблемите и ограниченията, последвали от осакатяването на сега съществуващия закон. Малкият и среден бизнес са водещи в Европейския съюз. За да се случат нещата трябва да се насочим към механизма, който ще ни доведе до преодоляване на проблема. Този механизъм е ясен  – временна комисия в НС, която ще се занимава само с това –  приемане на промени в закона за браншовите организации.

– Вие ли ще предложите промените?

– Още в първите дни на новия парламент ще предложа да се създаде комисия, която да работи върху закона в рамките на 6 месеца. Това е пътят, по който трябва да се върви, за да се случат желаните промени. Аз обещах на тези хора и ще го направя, защото те го заслужават. Заслужават го всички, които се трудят честно, почтено и развиват отрасли, които иначе ще изчезнат от ежедневието на българина. Никой не обръща днес внимание на „малкия” бизнесмен, който храни семейство, плаща данъци и се опитва да оцелее. Държавата гледа несериозно на тези хора.

– Поставихте акцент във вашата кампания върху традиционните ценности и българското слово. Много поетична насока придоби цялата кампания. Как се насочихте натам?

– Винаги съм вярвал, че има неща, които са дълбоко закодирани в българина. Едно от тях е силата на българския дух и самобитността на българската култура. Нямах никакво съмнения, че точно в този момент на загуба на доверие в институциите, притиснати в грижите за ежедневното оцеляване, хората имат нужда да се обърнат към основни ценности. Да им припомним през какви трудности са минали, какво са преодолели нашите предци, да намерим смисъл и да продължим техния път, в който са вярвали и за който са се борили с цената на живота си. По тези земи винаги са се раждали и са творили надарени личности, в истинския смисъл на тази дума. Трябва по-често да се обръщаме към тяхното творчество, да се вслушваме в тяхната мъдрост, защото те ще ни помогнат да не губим вярната посока. Да си спомним за малките неща, морала и родолюбието, които са ни крепили в много по-трудни времена. Да не забравяме, че предците са давали живота си за свободата. Днес това звучи почти невъзможно за младите. А ние трябва да ги научим, че идеалите са най-ценното за една нация. По-ценно от благосъстоянието и ежедневните приумици на всеки от нас. Истинският смисъл е в това. Да запазим корените си, историята си и да продължим смело напред.

– Говорите за младите. Променихте ли и нещо за тях по време на Вашия мандат?

– По време на моя мандат се стремих да дам възможност на младите и добре подготвени специалисти да намерят своето място тук, в България. Много е важно не само да се говори, но и да се предприемат конкретни действия. Да се даде възможност да придобият и натрупат опит, като наблюдават отблизо процесите, които протичат във всяка една сфера или конкретен проект. Сега имаме много добра възможност да покажем пред Европа и света, че България е богата на талантливи, образовани и знаещи млади хора. Нека председателството на България ангажира тъкмо тях – бъдещите ни държавници и управници. Така ще им дадем стимул и да търсят своята реализация у нас, а не да отдават най-хубавите си години в други държави и организации. Такава политика водех и ще продължа да водя. За съжаление сега се наблюдава обратна тенденция при назначенията в Министерството на отбраната като се назначават дори пенсионери. Според мен, обаче, е изключително важно да помислим за младите, за да ги задържим при нас и да дадем основание на онези, които се обучават в чужбина да се върнат и да останат.  Такава политика би мотивирала хората от всяка една сфера на обществения живот.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари