2 юни 2022

Aleks

Представители на Германия и България обсъждат туризма


Представители на Германия и България обсъждат туризма

Министърът на туризма Христо Проданов се срещна с Клаудия Мюлиер – комисар по туризма на Федералното правителство и депутат в Бундестага. Той заяви, че Германия е приоритетен туристически пазар за България. “Преди корона кризата немските туристи достигнаха 1 млн. годишно и са на трето място по брой след Румъния и Гърция. Страната ни е позната като морска дестинация, но ние имаме потенциал за зимен, културен, спа и селския туризъм.”

Проданов подчерта, че България е на трето място в Европа по културно-исторически забележителности и на второ след Исландия по наличие на минерални извори. „Българската СПА асоциация сключи договор с германската асоциация на здравно-осигурителните каси и нашето желание е да предложим тази услуга на повече здравни каси, за да може да достигне до повече германци“, каза още министърът.

По време на срещата не бяха забравени българските зимни курорти, които имат много предимства и не отстъпват по качество на австрийските курорти. „Имаме много добра и здравословна българска кухня и над 200 винарни с качествено вино на добра цена и всичко това искаме да предоставим на немските граждани”, допълни министърът. По думите на Мюлер в Германия има голям интерес точно към зимния туризъм. Капацитетът на немските курорти не е достатъчен и те не могат да обслужат всички германци. Освен зимния туризъм, бяха обсъдени също и възможностите за развитие на круизен туризъм между двете страни по река Дунав.

Министър Проданов направи работно посещение в Германия с българските депутати д-р Илин Димитров, председател на Комисията по туризъм и Снежана Апостолова – заместник-председател на комисията. Министър Проданов и Илин Димитров поканиха комисар Мюлер на официална визита в България. Целта на посещението е немската страна да бъде сигурна, че България е безопасна и сигурна дестинация, която предлага качествени туристически продукти.

В Берлин беше проведена среща с президента на Германската туристическа асоциация (DRV) Норберт Фибих и главния управител Дирк Ингер. Според асоциацията желанието на германските туристи за пътувания към сигурни и приветливи страни като България е по-голямо.

„Появяват се фалшиви новини, че България е близо до военни действия държава. Това е една от причините, поради което съм в Германия, за да уверя нашите немски гости, че ситуацията в България е изключително спокойна и сигурна“, заяви нашият министър на туризма. Той твърди, че българското Министерство на вътрешните работи ще осигури безопасността на туристите. Тази година ще има завишено присъствие на полицейски служители в курортите.

Състоя се и кръгла маса с представители на туристическия бранш в Германия, на която беше представена маркетинговата кампания на България за привличане на туристи от Германия. Обсъди се бъдещата работа на България с немски туроператори. “Туристическият бранш има интерес към възможностите за комбиниран продукт в България – добро преживяване с грижа за здравето, което до момента не е достатъчно познато на немския пазар”, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма.

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари