Днес приключва програмата за настаняване на бежанци в хотели


Днес приключва програмата за настаняване на бежанци в хотели

Днес приключва програмата за настаняване на бежанци от Украйна, които бяха настанени в хотели по Черно море. Вчера правителството спря плана за преместване на бежанци в държавните курорти заради липсата на интерес.

Вицепремиерът Калина Константинова обяви, че останалите бежанци по Черноморието, които няма къде да отидат, ще бъдат временно приети в имигрантските центрове в Елхово и Сарафово.

От началото на руската агресия в България са пристигнали близо 300 000 украинци. Над 110 000 души получиха временна закрила и подслон от държавата, чийто брой е два пъти по-голям от например цялото население на град Габрово и повече от цялата Габровска област, посочи вицепремиерът.

Според нея България вече не може да си позволи да издържа украински граждани в хотели на брега на морето. От самото начало беше обявено, че мярката е временна и има за цел да осигури време на бежанците от войната да се чувстват спокойни и да са на крака. 

За наше голямо разочарование в замяна получихме масови специфични и лични желания, които определено не могат да бъдат задоволени. И тук не говорим за уязвими хора – те имат най-малко битови изисквания. Ето защо усилията ни днес са насочени към тях ”, сподели още Константинова.

В тази връзка след втория ден отговорните институции не получиха надеждна и навременна информация от получателите на временна закрила, след последния не уведомиха медиаторите и екипите на място за намеренията си и след втория ден пристигащите автобуси което не напълни влаковете, които тръгват от гарите с празни вагони, така правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотели край морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово”.

Константинова е категорична, че защитата е нещо, което се търси, а не се предлага. 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари