4 юни 2022

Aleks

Протестна нота заради палежа в Битоля


Протестна нота заради палежа в Битоля

Разбираемо, днес македонски и български представители на властта осъдиха много сериозно палежа на Културен център “Иван Михайлов” в Битоля. Министерството на външните работи на България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Северна Македония в София Владимир Кръстевски по повод запалването на входната врата на сградата рано сутринта.

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова подчерта, че подобни вандалски актове са не само израз на омраза на национална основа и нетърпимост към дейността на неправителствените организации като важна съставна част от гражданското общество, но и са в сериозно противоречие с демократичните ценности и принципите на функциониране на съвременната цивилизована европейска система.

“Знак за демонстративното и непровокирано престъпно деяние на извършителите на палежа е фактът, че само преди броени седмици, на откриването на поруганата сграда на Културния център присъстваха официални представители на Република България на високо равнище. Българската страна е убедена, че позорното събитие в Битоля не допринася за развитието на приятелството, добросъседството и сътрудничеството и е в противоречие с усилията на правителствата на двете държави да намерят верния път към европейската интеграция на Република Северна Македония. Министерството на външните работи категорично настоява властите на Република Северна Македония да предприемат решителни действия за незабавното разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на палежа, за което своевременно да информират българската страна. Българската страна оценява положително бързата реакция на властите в Република Северна Македония, осъждащи най-остро инцидента и поемащи ангажимент за незабавно разследване и наказание за извършителите”, заявяват още от външното министерство.

Министърът на външните работи на България Теодора Генчовска посетила Битоля и на място се е запознала със ситуацията след палежа. “Става въпрос за вандалски акт и неприятен инцидент”, каза за БТА министър Генчовска. Тя уточни, че се е видяла с директора на полицията в Битоля и му е благодарила за бързата реакция. На място е имало дежурен прокурор и криминалисти, а от полицията са поели ангажимент случаят да бъде разрешен в най-кратки срокове. От видеокамерите става ясно, че престъплението е извършено по светло. “Хубаво е, че огънят не е влязъл в сградата, няма по-големи щети и не е имало хора, иначе инцидентът би бил още по-сериозен. Очакваме компетентните власти да си свършат работата”, каза още министър Генчовска. Осигурена е охрана на сградата от полицията, докато тя бъде възстановена.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че палежът не е извършен случайно точно в този ден, в който двете страни трябва да продължат диалога за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония. Президентът на страната Стево Пендаровски и премиерът Димитър Ковачевски също категорично осъдиха престъплението спрямо културния център на българската общност в Битоля. „Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България”, написа на страницата си във Фейсбук Пендаровски. „В 21 век нищо не се постига с палежи. Подобни провокации имат за цел да нарушат отношенията между македонския и българския народ. Затова призовавам всички да запазим спокойствие и достойнство, а с извършителите ще се разправят институциите”, написа на Фейсбук страницата си Ковачевски.

Премиерът Кирил Петков също сподели мнението си във Facebook: “Осъждам остро палежа на културния клуб “Иван Михайлов” в Битоля, представляващ опит за провокация и дестабилизиране на отношенията ни с нашите съседи. Българското правителство ще продължи да работи за защитата на правата на българската общност в Северна Македония и да подпомага дейността й. Благодаря на премиера Ковачевски за бързата реакция и очаквам от компетентните служби на Република Северна Македония да издирят и накажат извършителите на този вандалски акт”. Според него бъдещето на региона не трябва да става “заложник на опитите за дестабилизация от злонамерени маргинални групи”.

Президентът Румен Радев заяви, че подпалването на Културния център в Битоля е “поредна провокация, част от дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония”.

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари