Русия с провокация в Черно море – България е потенциална цел


Русия с провокация в Черно море – България е потенциална цел

Асоциацията за реинтеграция на Крим съобщи, че Русия подготвя нови провокации в Черно море, а сред потенциалните цели на провокации са България и Румъния. Не се изключва възможността за обстрел на обекти в България и Румъния.

Според сдружението Русия е прехвърлила в Черно море брониран артилерийски катер на ВМС на Украйна от типа “Гюрза М”, заловен от руснаците в пристанището Бердянск. Лодката е забелязана в района на Севастопол, както и на Змийския остров.

В същото време голям брой търговски кораби по пътя от румънските териториални води към украинските дунавски пристанища Рени и Измаил са съсредоточени на юг от остров Снейк. Асоциацията за реинтеграция на Крим твърди, че има съобщения за опити на руските сили да използват радиооборудването на украинската лодка за разпространение на фалшиви съобщения на честоти, предназначени първоначално да гарантират безопасността на корабоплаването.

В бъдеще е възможно украинските активи, иззети от руски нашественици, включително гореспоменатата артилерийска лодка, да бъдат използвани за директни провокации срещу търговски кораби на трети страни за създаване на жертви или замърсяване на морската среда”, обвинявайки Украйна.

Освен това руските окупатори биха могли да организират атака с предполагаема „ украинска“ лодка срещу помощни военноморски или специални кораби на България, Грузия, Румъния или Турция или дори обстрел на цивилни крайбрежни обекти с критична инфраструктура в България или Румъния.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари