САЩ изготви доклад за религиозната свобода в България


джамии

Традиционният годишен доклад до Конгреса на Съединените щати за религиозната свобода в света – „Международният доклад за религиозната свобода“ беше публикуван на сайта на Държавния департамент.

Той описва статута на религиозната свобода във всяка страна и обхваща правителствени политики, които нарушават религиозните вярвания и практики на групи, религиозни деноминации и отделни лица и политиките на САЩ за насърчаване на религиозната свобода по света.

Докладът предоставя подробно описание за състоянието на религиозната свобода в общо 200 страни и територии и документира данни за нарушения, които са били извършени от правителства, неправителствени организации и други.

В раздела за религиозната свобода в България през 2021 г. се посочва, че няколко български общини са отказали разрешение за изграждане на нови или направата на ремонт на съществуващи религиозни обекти – джамии.

Главното мюфтийство и регионалните мюсюлмански лидери сигнализираха, че властите в София, Стара Загора и Гоце Делчев продължават да отхвърлят по неясни причини, исканията им за изграждане на нови или обновяване на вече съществуващи религиозни обекти.

Главното мюфтийство заяви, че продължава да търси начини законно да го признае за наследник на всички мюсюлмански религиозни общности отпреди 1949 г.

Също така, според неправителствени организации, сувенири с нацистки отличителни знаци и изображения продължават да са широко достъпни в туристическите райони в цялата страна, което е неприемливо и са образувани много жалби по въпроса.

В доклада още се посочва, че антисемитската реторика продължава да се появява редовно в онлайн коментари и сайтове в социалните мрежи, както и в статии в български медии.

Еврейската неправителствена организация „Шалом“ съобщава за чести случаи на антисемитска реч на омразата онлайн в контекста на пандемията Covid-19.

Главното мюфтийство цитира и няколко случая на обидни графити върху мюсюлмански имоти, като свастиката на джамия в Пловдив миналата година и непристойни изображения със спрей върху друга джамия в Казанлък.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари