1 юни 2022

Aleks

Стартира проект за модернизация на психиатричната помощ у нас


Стартира проект за модернизация на психиатричната помощ у нас

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова съобщи, че стартира националният план за възстановяване и устойчивост, който включва реализация на проект за модернизация и развитие на психиатричната помощ в България.

Проектът предвижда обновяване и ремонт на сградите на минимум 18 лечебни заведения за предоставяне на психиатрична помощ. Той включва също осигуряване на съвременна медицинска апаратура за лечебните заведения. Проектът за развитие ще бъде на обща стойност от 28,5 млн. лева, като трябва да бъде приключен до края на 2025 г.

Активно се работи и в посока на повишаване квалификацията на служителите, които работят в системата на психиатричната помощ, както и по посока мотивиране на нови кадри за започване на работа в този тип лечебни заведения. Към настоящия момент по специалност психиатрия се обучават общо 72 специализанти и 7 специализанти по детска психиатрия.

В Министерството на здравеопазването се разработват множество стратегии за подпомагане на държавните психиатрични болници, за да бъдат подобрени условията за профилактика, диагностициране и лечение на страдащите от психични заболявания. Министерството е силно ангажирано в постигането на реален напредък по отношение подобряването на психиатричната помощ в България.

В началото на месец октомври 2021-ва година бяха направени посещения в три държавни психиатрични болници – ДПБ-Ловеч, ДПБ-Карлуково и ДПБ-Кърджали, за да се провери на място грижата и отношението към пациентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *