18 май 2022

Йоана Попова

Стефан Марков, РБ: Каквито и схеми да има в Столичния общински съвет, трябва да се прекратят


Стефан Марков, РБ: Каквито и схеми да има в Столичния общински съвет, трябва да се прекратят

Стефан Марков е кандидат за общински съветник, №12 в листата на РБ в София

Г-н Марков, вие сте най-младият в листата на Реформаторите. Кои са основните Ви приоритети за развитието на София?

Основните ми приоритети са свързани с базовите битови неща, които липсват на хората в София. Вчера в Южния парк имах открита приемна. Дойде един господин и ме попита къде в парка, и изобщо в центъра, има чешми с годна за пиене вода. Отговорих му, че няма. И е работа на общината да отговаря на гражданите за ето такива неща. По улиците има дупки, масово няма тротоари или са разбити, няма велоалеи – често са просто маркировка, вместо алеи с подходящи настилки, както е в цял свят, абсолютно непригодни за ползване са рампите за колички в подлезите – бебешки или за хора в неравностойно положение, няма осветление, парковете са опасни, когато се стъмни, битовата престъпност е висока. А навсякъде на тези места живеят хора, които плащат данъци и искат да е чисто, подредено, осветено, достъпно и сигурно.

Как ще решавате тези проблеми?

Проблемите не са 2 или 5, те са десетки. И не става дума да се обещават всякакви неща, а да се стигне до резултата – ефективно решение поне на 2, 5, 10 проблема в София, а по решаването на другите 20 да има напредък, да се работи. Нали всички знаем, че както в парламента, така и в Общинския съвет нещата се случват с мнозинства и политическа воля. Един човек може да постави даден въпрос, но не може сам да променя процесите, зависещи от мнозинството. Трябва диалог и експертиза, иначе, при липса на воля или общо усилие, голяма част от смислените идеи остават просто идеи и не довеждат до резултат.

Кое ще е първото нещо, което ще направите като общински съветник?

Заседанията на Столичния общински съвет се излъчват онлайн. Обаче това е проформа – сайтът на общината е от преди повече от 10 години. Опитайте да гледате заседанието – все пак Столичният общински съвет заседава само 4 пъти в месеца. Дори да гледате, нищо не разбирате, защото не можете да видите, нито да чуете ясно цялото заседание. Камерата вероятно е на над 10 години – това  е смехотворно за столица с претенция да е европейска. При целия бюджет, с който разполага общината и по който всички се упражняват напоследък, мисля, че не е непосилно да има по-съвременна и лесна за употреба платформа – така ще е ясно, че не става дума за формалност, а за истинско желание на общинарите решенията им да се вземат при пълна прозрачност. Т.е. имаме проблем, чието решение ще струва не повече от 5 хиляди лева, но от 10 години това не е оправено – ето това ще променя първо, когато стана общински съветник.

Има ли неща в столицата, които не можете да си обясните?

Стотици софиянци съм чувал да говорят за “схемите” в общината. Ще поискам справка за изградените велоалеи, тротоари, осветление, за търговете и проведените обществени поръчки, за дадените гаранции и дали общината не е плащала за едни и същи дейности по няколко пъти – за мен това е необяснимо. ГЕРБ в момента говори, че влиза по кварталите. Време беше два мандата по-късно и това да се случи. Ще направя всички усилия “да спра кранчето” по така коментираните в общественото пространство “схеми”, по всички видове консултантски договори, проформа ремонти и прочие. Време е общинските съветници да се държат като отговорни общинари и да ценят парите на столичани. И  съветниците, и администрацията, не са недосегаеми.

Кои са 3-те ключови решения, които ще предложите на столичани в тази връзка?

Както казах, онлайн-излъчванията на сесиите на СОС: ясно да се вижда и чува кой говори, какво казва, подробен дневен ред, процедурите по изслушване, аргументиране, внасяне на предложенията, гласуване и вземане на решенията – това е обществено-значима информация, ключова, за да могат хората да направят информирания си избор как се управлява Столична община и как работят избраните от тях самите съветници и кмет. В България, за да се информираш, трябва да питаш по ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация), а е много по-лесно максимално много информация, касаеща хората, да се оповестява публично, онлайн. Това само увеличава доверието в управляващите.

В цялата си кампания правите видеоклипове, в които говорите за политиките за младите хора и инфраструктурата. Какви са решенията, които ще предложите?

Излезте и се разходете по гордостта на този екип на Столична община – бул. “Витоша”. Минете по “Цариградско шосе” и вижте качеството на ремонта. После минете по кварталните улици в собствения си квартал и вижте как изглеждат тротоарите, настилките, проходими ли са за колички, осветени ли са, сигурни ли са откъм кучета и нападения по тъмно. Дали ще сте доволни? Не мисля. Разходването на обществен ресурс се свежда до усвояване на пари, без особен контрол на качеството и без да се държи сметка доколко нивестицията е ефективна. Парите трябва да се харчат по предназначение и да има контрол.

Дайте пример за това, което наричате “схеми”?

Давам пример за абсолютно безотговорно харчене на публични пари. Отивате в “Младост”, на  бул. Александър Малинов – в новата му част, където шумно беше направено откриване, до метростанцията. Тази отсечка, преди Бизнес парка, я ремонтират за трети път. Разбиха я, тя пропадна и сега отново я ремонтират. И така – няколко пъти. Срам! Кой носи отговорност? Кой плаща? Ще обясни ли някой от Столична община на жителите в кв. “Младост” защо стоят в задръстване пореден месец заради един и същ некачествен ремонт, изпълняван за пореден път. Ако искате пример от центъра, ето: отидете и вижте велоалеите по бул. “Тодор Александров” и уличките около ул.”Солунска”. Т.нар.велоалеи са просто маркировка по пътното платно – върху нея колите паркират. Кой го измисли, изпълни и плати това? Вероятно е осчетоводено като истинска велоалея – смятам да проверя веднага след като стана общински съветник.

В кампанията си използвате подкрепата на различни популярни хора. Защо?

Така посланията стигат до повече хора. Аз се радвам, че известни и популярни хора, както и обикновени граждани като мен самия, ме подкрепят. Аз говоря за реалните неща – че управлението на столицата е тромаво, че малките битови неща не са решени, че дупките са повече от хората, че трябва да се работи повече за бизнеса – той създава работните места, той наема хората на работа, той развива иновациите, конкурира се, “дърпа” София напред.

И друго искам да подчертая – масово търговските обекти, разположени върху общинска земя, са налепени с плакати на ГЕРБ – това са архаични подходи да привличаш хората на твоя страна, не ги одобрявам. Аз предпочитам живия контакт с хората, убеждаването човек по човек – това е смислена кампания.

В заключение преди 25 октомври – кое е вашето послание в едно изречение?

Вярвам в потенциала на София и разчитам, че има хилядите хора като мен – София може повече.

Източник:capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *