В чест на Христо Ботев ще звучат сирени на 2 юни


В чест на Христо Ботев ще звучат сирени на 2 юни

Традиционно, в чест на революционера, поет и бунтовник Христо Ботев ще зазвучат за две минути сирени по обяд на 2 юни 2022 г. Ще отдадем заслужен почит към загиналия през 1876 г. в борбата срещу османското владичество, както към всички герои, загинали за свободата на България.

Когато чуем звука на сирените, всички пешеходци и превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, трябва да спрат за две минути.

Обичайното тестване на българската алармена система за гражданска отбрана на 1 април беше отменено, за да не предизвикат смут у украинските бежанци и българи, имайки предвид войната на Русия срещу Украйна.

Роден в град Калофер през 1848 г. и възпитан в разгара на българското възраждане, Ботев получава образованието си в Калофер, а по-късно в Одеса, в днешна Украйна.

Ботев е останал в българската история като влиятелен литературен деец, завещал на паметта на родината си едно от най-патриотичните и сантиментално-романтични стихотворения, отразяващи живота на бедните и потиснати хора, революционната борба и несподелената любов, възпрепятствана от патриотичен дълг.

Сред някои от най-любимите произведения на неговата поезия са „До майка ми“, „Елегия“, „Борба“ и „В механата“.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари