14 авг. 2022

Aleks

Безвъзмездни средства за енергийна ефективност на българските фирми


Безвъзмездни средства за енергийна ефективност на българските фирми

От Министерството на иновациите и растежа съобщиха, че до средата на септември 920 български компании ще преминат процедура по договаряне на над 93 млн. лв. безвъзмездна помощ за подобряване на енергийната им ефективност. Микро, малките и средни предприятия бяха одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

Средствата са за закупуване на енергоспестяващи машини и съоръжения, както и за изграждането на модерна изолация на производствените бази. Това ще доведе до по-малко разходи за електроенергия, природен газ, течни горива и други енергоносители. Изпълнението на проектите може да стане веднага след сключването на договорите.

Всички одобрени дружества са от икономически сектор „C“ – Преработваща промишленост, като са разпределени в общо 141 подсектора, най-вече в област Пловдив и в област София-град.

Основната част от одобрените фирми се занимават с производство на мебели, на метални конструкции и изделия, на пластмасова, дървена и метална дограма, на връхни облекла, на хляб и хлебни продукти. Сред предприятията има печатници на регионални вестници, на брошури и други хартиени издания, заводи за производство на китари и други музикални инструменти, бижутерии, фирми за ремонт на машини и оборудване и др.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари