29 май 2022

Aleks

Какво свинско месо ядем – родно или вносно?


Какво свинско месо ядем - родно или вносно?

Статистика сочи, че едва 30% от свинското месо, което се предлага на пазара, е произведено в България. Свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото държавата не взема никакви мерки. Освен това, изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената например на килограм краставици.

Свинете, които се отглеждат в България стават все по-малко. Това прави държавата ни една от малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно този сектор.

Председателят на браншовата организация Димитър Михайлов казва че правителството говори за продоволствена сигурност, а у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо. Браншът преговаря с държавата за подпомагане, докато производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на месото.

Михайлов казва още, че гледайки изкупната цена на свинското месо, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари