28 май 2022

Aleks

Колко по-скъпа ще бъде тазгодишната лятна ваканция?


Колко по-скъпа ще бъде тазгодишната лятна ваканция?

Поскъпването на горивата и суровините се отрази и на цената на туристическите пакети. Тазгодишната лятна ваканция ще е по-скъпа с поне 20%. През последните месеци се наблюдава засилено търсене на продукти и услуги, свързани с пътуванията. Това показват данните на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Има 30% скок в записванията за почивка на българите сравнено с миналага година.

Димитрина Горанова е председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Според нея икономическата несигурност е причина за това резервациите да се правят в последния момент. Пред БНР тя обясни на какво се дължи поскъпването на туристическите пакети:

“Горивата са основен фактор, защото те влияят върху цената на хотелския продукт, която има основен дял при пакетите. Същото е при самолетните билети, които са поскъпнали. В зависимост от дестинацията авиокомпаниите вдигат цената на самолетния билет с до 20% заради горивната такса. Хотелът заедно със самолетния билет формират около 80% от стойността на целия пакет и няма как това да не се отрази върху пакетната цена. От друга страна всички консумативи и суровини поскъпнаха, включително не на последно място и трудът, а в туризма човешкият фактор е незаменим”.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари