12 авг. 2022

Aleks

Министърът на туризма обеща да изплати средствата на хотелиерите


Министърът на туризма обеща да изплати средствата на хотелиерите

Служебният министър на туризма Илин Димитров проведе среща с туристическия бранш по Южното Черноморие. На срещата министърът обяви, че голяма част от забавените средства за настаняването на украински бежанци ще бъдат изплатени на хотелиерите в най-скоро време.

Димитров каза, че е имало над 500 забавени преписки, както и жалби. Той каза, че министерството е работило денонощно и голяма част от средствата са били вкарани на заседанието на Министерски съвет за обсъждане. Най-вероятно над 90% от забавените суми скоро ще бъдат изплатени.

Програмата за настаняване на бежанци ще продължи до края на септември. Сега има настанени около 25 хиляди души, като интеграцияна на украинците също продължава. Над 7 500 души работят по морски курорти и във вътрешността на България.

Димитров и екипът му ще продължат работа, за да изяснят през следващите седмици как ще продължи програмата за настаняване след септември. Той иска да види дали ще има по-голям поток от бежанци, за да вземе решение. Министърът обеща, че ще реагира бързо, за да предупреди хотелиерите навреме за решението си.

Илин Димитров заяви, че има ръст на туристопотока спрямо миналата година, но все още няма толкова туристи колкото е имало през 2019-та година. Българите, които избират нашата страна за лятната си почивка са по-малко, а изходящият туризъм се е повишил – над 3 500 пътувания от началото на лятото.

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *