12 юни 2022

Aleks

Възможно национализиране на рафинерията на Лукойл в Италия


Възможно национализиране на рафинерията на Лукойл в Италия

Рафинерията на “Лукойл”, която се намира на италианския о. Сицилия е възможно да бъде национализирана. Италианският министър на енергийната трансформация Роберто Чинголани каза, че това е една от опциите.

Министърът Чинголани сподели, че в момента италианското правителство обмисля какво точно да направи с рафинерията. Трудности създава наложеното от ЕС ембарго на морските доставки на руския петрол.

“Освен национализация, вариант за развитието на производствените мощности е продажба на чужд инвеститор”, допълни Чинголани . Той не изяснява кой може да бъде потенциалният купувач.

В рафинерията на о. Сицилия работят около 1000 души и тя държи около 20% от производствения потенциал на Италия. Около 30-40% от преработвания в нея петрол идва от Русия, а останалият – от международните пазари.

От началото на войната в Украйна почти 100% от преработвания петрол е руски, защото той е на по-ниска цена, а и защото международните банки ѝ отказват кредитиране.

Още през април стана въпрос, че една от опциите за спасяване на рафинерията е частична национализация. До този момент от “Лукойл” няма коментири относно опциите за активите им на о. Сицилия.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари