2 юни 2022

Aleks

5 полезни съвета за ремонт на жилището


5 полезни съвета за ремонт на жилището

Повечето хора избягват да правят ремонти в студеното време. Затова лятото е сезонът, в който хората предпочитат да освежат дома си или да направят по-мащабен ремонт. Но преди да започнете да правите каквото и да било, трябва да обмислите добре нещата от всички страни. Разбира се, всеки ремонт е строго индивидуален и някои хора предпочитат да работят с интериорен дизайнер и други експерти. Но все пак е добре да знаете за какво точно да помислите, преди да се обърнете към специалистите. Ето пет съвета, които ще ви накарат да мислите в правилните посоки:

Съвет 1 – каква е стаята?
Имайте предвид характеристиките и големината на стаята когато започвате да мислите как искате да я промените. Какво е изложението на стаята, тъмна ли е или светла? Ако е тъмна, по-добре е да бъде със светла боя. Това важи също, в случай че помещението ви е малко.

Съвет 2 – как да се боядиса?
Развихрете въображението си! Не е нужно стените да са в един цвят. Може дори да се нарисува нещо на тях. А ако искате да закачите някакви неща по стените, тогава пък е по-добре те да са в един цвят, за да не стане претрупано. Имайте предвид, че детската стая трябва да бъде боядисана с дишаща боя, която да може да се почиства лесно. Качествените латексови бои или тези на варова основа не оставят следи. Цветовете на стените трябва да бъдат успокояващи, като най-добре е да изберете пастелни тонове, които отразяват светлината, а не ярките, които я поглъщат. Винаги е важно цветовете на боята да се допълват с цветовете на обзавеждането. Има и бои с декоративни елементи.

Съвет 3 – какво да бъде осветлението?
Помислете за осветлението. В зависимост от това какво ще е предназначението на стаята, трябва да съобразите светлината. В детската стая и в спалнята осветлението трябва да бъде по-слабо, а в работните помещения и кухнята се препоръчва да е по-силно. В детската стая трябва да влиза естествена светлина през деня, а вечерта не е нужно детските очи да се натоварват със силни лампи. Най-добре е да изберете LED осветление, защото то е по-икономично в дългосрочен план.

Съвет 4 – каква да бъде детската стая?
Помислете също за обезопасяването на детската стая. Кабелите трябва да са разположени в канали, контактите и острите ръбове трябва да имат предпазители. Ако помещението е малко, добре е под леглото да има чекмеджета, в които да се складират по-рядко използваните вещи и дрехите за другия сезон. Цветовете не трябва да бъдат натрапчиви, като най-добре е да се съобразите с предпочитанията на детето. Килимите трябва да са меки и антибактериални.

Съвет 5 – каква да бъде кухнята?
Кухнята трябва да бъде удобна, практична, комфортна, функционална. Особено ако имате малка кухня, трябва добре да я организирате и подредите, за да можете да намирате всичко в нея, да готвите бързо и лесно, да се чувствате добре. Не претрупвайте малката кухня с неща, които не използвате често. Постарайте се важните и необходими за вас уреди, предмети, подправки и продукти в кухнята да са подредени така, че лесно да достигате до тях. Можете да добавите различни видове осветление по плотовете и шкафовете. Това ще създаде илюзията, че кухнята е по-голяма.

Естествено, с всички тези съвети съвсем не се изчерпва въпросът за ремонтите и обновяването на дома. Но те могат да бъдат отправна точка за вас и да ви накарат да се сетите за други важни неща. За да премине ремонтът безпроблемно и бързо, бъдете много внимателни в избора на професионалистите, с които ще работите. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *