5 авг. 2022

Aleks

5 заблуди относно храненето и отслабването


5 заблуди относно храненето и отслабването

Никой не иска да се сблъсква със затлъстяването. Ако вече сте започнали да надебелявате, хубаво е да вземете мерки отрано. Има някои неща в интернет, които обаче могат да ви заблудят. Ето и кои са най-често срещаните заблуди:

1. Всички калории са еднакви
Трябва да знаете, че не всички калории са еднакви. Калориите от зеленчуците са добри, а тези от бургера – лоши, защото количеството на отделяния от организма инсулин зависи повече от вида на калориите, а не от количеството им.

2. Трябва ти нискомаслена диетична храна
Преработените, нискомаслени или “диетични” храни всъщност не винаги помагат за отслабването, защото са пълни със захар за подобряване на вкуса. Те не засищат, а засилват апетита. Храните с ниско съдържание на мазнини не са препоръчителни и никак не са здравословни. По-здравословно е да се ядат питателни хранителни продукти, преминали минимална допълнителна преработка.

3. Не яж протеини
Протеинът е най-важното хранително вещество за отслабването. Високо протеиновата диета подобрява метаболизма, намалява апетита и влияе положително на някои хормони, които регулират теглото. Така се запазва мускулната маса при сваляне на килограми и се подобрява цялостното здраве на тялото.

4. В диетата ти не е задължително да има фибри
Фибрите също спомагат за намаляването на апетита и дават усещане за ситост. Благодарение на тях се свалят излишните килограми, защото те карат тялото да абсорбира по-малко калории от други храни. Удвояването на дневния прием на фибри може да доведе до усвояване на до 130 калории по-малко.

5. Яж често, дори да не си гладен
Често ни съветват да ядем малки порции много пъти през деня, но това не е препоръчително. Ако искаш да отслабнеш, трябва да се хранеш единствено и само, когато изпитваш глад. Честото хранене може несъзнателно да доведе до консумацията на твърде много калории през деня.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари