8 начинa за справяне със страховете, които пречат на успехите ни


8 начинa за справяне със страховете, които пречат на успехите ни

Всеки човек има страхове и това е напълно нормално. Не всички от тях, обаче са лоши. Да се страхуваш е напълно естествено. Единственото нещо, което трябва да избегнем е, да не позволим на страха да вземе превез над живота ни и да стане наш господар. Ако това се случи, имаме много работа по преодоляването му.

Ако сме близо до опасност, страхът действа като аларма и веднага се активира. Рационалните страхове са тези страхове, подтикващи ни към незабавни действия за защита от физическа заплаха и опасност.

Не всички страхове обаче са рационални. По-голямата част от тях са ирационални и именно те постоянно съпътстват живота ни и присъстват в ежедневието ни.

Какво значи ирационален страх?

Ирационалните страхове, са тези, които са лишени от логичен смисъл. Те пречат на начина ни на живот и ни пречат да постигаме успехите и целите си. Ирационалните страхове могат да бъдат: изправяне срещу несигурност и промяна, провал, съдене и други. 

Този вид страхове могат да имат разрушителна функция за психическото и физическото ни здраве и да влошат качестово ни на живот. Нека да разгледаме някои техники, които биха могли да стопират появата на тези вредни и излишни страхове.

Определете точно какво ви кара да се страхувате

Помислете какво събужда у вас тези страхове. Определете кои от тях наистина ви пречат да живеете живота си така, както бихте искали?

Гмурнете се в страховете си

Върнете се назад и наблюдавайте това, което се случва със страховете си. Какви мисли предизвикват страховете ви? Кога и на кое място ги усещате? Какви са вашите реакции към страховете ви и как успявате да ги контролирате?

Водете си дневник

Не можем да си представяме винаги най-лошото. За да избегнем негативнте си мисли, запишете страховете си на лист хартия. Така ще потвърдите важността им и ще съсредоточите ума си да ви дадев различна гледна точка.

Изразявайте страховете си

Говорете с близки и познати са вашите страхове. По този начин ще можете да намалите влиянието им над вас. Ако това няма ефект, можете да получите професионална помощ, ако не успявате да се справите сами.

Изправете се срещу страховете си

Ако избягвате страховете си не си правите добра услуга. Трябва да се изправите срещу тях, за да намалите властта им над вашия ум. Дори и да не успеете от първия път – няма страшно! Пробвайте, докато не се получи.

Не се старайте да сте перфектни 

Няма перфектни хора. Това правило е желязно. Не се старайте да бъдете перфектни, дори приветствайте хаоса в живота си! Понякога това може да бъде много полезно. Провалите ви също са уроци и са нещо напълно нормално.

Страхът е част от живота ни. Приемете този факт, но не му позволявайте да контролира живота ви. 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари