Андрографис : Древна билка за съвременни заболявания


Андрографис : Древна билка за съвременни заболявания

Андрографис е прекрасно растение с множество полезни свойства, което се използва от векове в Азия, за лечение на редица заболявания. То се съдържа в медикаменти, като се счита за една от най-добрите билки, повлияващи респираторни проблеми. 

Помага за намаляване на температурата, борбата с възпалителни процеси в тялото, намаляване на оксидативния стрес и облекчаване на симптомите на настинка и грип.

Ползи от употребата на Андрографис 

андрографисИзследванията показват, че Андрографис съдържа няколко съединения с уникални биологични свойства. Доказано е, че екстрактите и отделните съединения на растението имат антимикробни, антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Ето и какви лечебни ползи има растението:

  1. Бори се с настинките – андрографис се препоръчва за съкращаване на продължителността на симптомите на настинка, включително болки в гърлото и кашлица. Проучвания показват положителни резултати при инфекции на горните дихателни пътища.
  2. Намалява повишената телесна температура – растението е известно с противопростудните си свойства и се използва за освобождаване на тялото от топлина и треска. Използва се също за премахване на токсините от тялото, помага при инфекции и възпаления и укрепва имунната система.
  3. Намалява възпалението – основното съединение в билката може значително да намали възпалението причинено от хистамин, епинефрин и диметилбензен. Поради противовъзпалителното си действие, това растение се използва за облекчаване на заболявания като улцерозен колит и ревматоиден артрит.
  4. Действа като антиоксидант – изследванията показват, че билката съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките на човешкото тяло от окислително увреждане. Установено е, че значително повишава активността на антиоксидантните защитни ензими. 
  5. Има антидиабетно действие – растението се използва в народната медицина за диабет и чернодробна дисфункция.

От онлайн магазин Ревита предупреждават, че винаги преди да прибегнете към консумация на таблетки или капсули, трябва първо да се консултирате с вашия лекуващ лекар. Имайте предвид, че билката не се препоръчва за употреба при деца.

 

В каква форма се приема Андрографис? 

В традиционната медицина листата, стъблото и коренът се използват за създаването на тинктури, чайове, прахове, сокове и пасти. Тези смеси се поглъщат или прилагат локално за облекчаването на редица състояния. Днес най-популярните форми на билката са капсули и таблетки. Винаги обръщайте внимание на обозначената на опаковката дозировка.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари