11 авг. 2022

Aleks

Брус Дикинсън пее на български в общ проект с Бернхард Велц


Брус Дикинсън пее на български в общ проект с Бернхард Велц

Вчера австрийският барабанист, композитор и продуцент Бернхард Велц даде интервю за Z-Rock в “Голия обяд” на Елена Розберг. Музикантът е работил с много известни рок изпълнители – Джон Лорд, Дон Еъри, Иън Пейс, Стийв Морз, Стийв Лукатър, Сузи Куатро, Джон Маклафлин, Джеф Скот Сото, Кен Хенсли, Джон Лин Търнър, Греъм Бонет, Дуги Уайт, Биф Байфърд и още много други.

Велц даде интервюто в компанията на съпругата си – Станислава Дерилова от Благоевград. Разговорът започна с въпрос как австриецът се е запознал със Станислава, а той разкри, че това е станало след концерт. Велц е много очарован от българската публика и изобщо от нашата страна.

Стана ясно, че барабанистът е започнал кариерата си с уъркшоп в Италия, воден от Иън Пейс. Двамата са имали общо шоу, след което Пейс запознал Велц с Джон Лорд. Групата, която вдъхновява австриеца, това е Deep Purple. Велц бил много впечатлен от солото на барабаните на Пейс, когато бил на концерт на групата за първи път.

Бернхард Велц сподели, че в момента участва в проекта на Джон Лорд за кончерто за група и оркестър. Брус Дикинсън и Роджър Гловър също участват. Първото шоу било миналата година в Унгария. Австриецът доста се сближил с Дикинсън и казва за него, че той е един от най-приятните хора – земен, без никаква арогантност, със страхотен глас и отворен към всякакви предизвикателства.

Изненадата, която ще зарадва българите съвсем скоро е, че Велц записал българска фолклорна песен с Брус Дикинсън, Роджър Гловър, всички от проекта с кончертото и Теодосий Спасов в Загреб. Песента е “Ерген деда” на българския композитор Петър Льондев, композирана и записана за първи път през 1975-та година. Велц сподели, че песента е готова и има план за заснемане на видео.

Интересното е, че Брус Дикинсън пее на български. Станислава помагала на Брус с езика, защото за него е било сложно произношението. Съпругата на Велц твърди, че Дикинсън успял за 15 минути да схване основните неща. Към текста имало превод и обяснение, защото парчето е хумористично и се налага поясняване на контекста.

Бернхард каза, че бъдещите планове са за участие в джаз фестивал в Хърватска, след което с Брус вероятно ще започнат да работят отново заедно, като ще тръгнат на турне в Европа и Южна Америка.

Накрая Велц сподели мнението си за българската аудитория. Той смята, че тя е топла и прекрасна. Австриецът ни пожела да сме живи и здрави, и да се радваме все така на рокендрола.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари