22 юни 2022

Aleks

Домашна автоматизация – струва ли си?


Домашна автоматизация - струва ли си?

Вече доста хора се замислят за домашна автоматизация, защото тя предоставя възможност за наблюдение на дома и контролиране на домашните електроуреди от големи разстояния. Можете да направите автоматична настройка или да направлявате всичко от устройство – без значение къде се намирате.

Устройството за управление може да е всякакво, просто трябва да има връзка с интернет. Най-често тази технология се използва за охранителни системи, щори, детектори за пожар, ключалки и брави на врати, освeтлeниe, cиcтeми за регулиране на топлината, ayдиo и визyaлни уреди, нaпoителни и дoмoфoни системи.

Какви са предимствата на домашната автоматизация?
Домашната автоматизация се развива много бързо, защото улеснява и подобрява начина на живот на много домакинства. Тя позволява контрол от разстояние, а това е един от съществените плюсове.

Въпреки че се използва допълнително електричество за работа с устройството, чрез което да се управлява, автоматизацията спестява много електроенергия.

Има автоматизирани системи, които следят за температурните настройки и комбинират информацията с метеорологичните данни в дадения момент, както и с данните от календара. Така те успяват да осигурят температурата, от които вие имате нужда с минимално потребление на ток. Например, когато помещението е празно или не се използва често, автоматизацията не отоплява или не охлажда. Така помещенията, които не се използват не се климатизират и не хабят излишна електроенергия.

Също така, автоматизацията изключва осветлението в стаите, които остават празни и изключва уредите, които не се използват.

Освен всичко това, домашната автоматизация може да проследи потреблението на енергия през определено време, през определени дни и сезони. Тази информация може да ви покаже много неща, които ще ви бъдат от полза.

Охранителните системи и системите за контрол на достъпа пък повишават вашата безопасност и ви осигуряват спокойствие както вкъщи, така и на работното място.

Чрез автоматизацията може да разберете какви ще са метеорологичните условия, температурата и валежите, които се очакват. После ще можете да регулирате напоителната система, спрямо получената информация. Правилно настроените напоителни системи удължават живота на растенията, правят двора ви красив и спестяват вашите средства.

Какви са недостатъците на домашната автоматизация?
Първи недостатък на домашната автоматизация – не всеки тип и не всяка марка могат да изпълняват абсолютно всички желани от вас функции. Някои предоставят ограничени комбинации.

Втори недостатък е, че автоматизацията работи с ток. В случай на авария и прекъсвания на електричеството – и тя ще преустанови работата си. Помислете за резервен план в такива случаи.

Трети недостатък е, че добрата работа на автоматизацията зависи от качествотото на интернет връзката.

Четвърти недостатък е, че се изисква по-голяма първоначална инвестиция.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари