Защо Джони Деп загуби в Обединеното кралство, но спечели в САЩ?


Защо Джони Деп загуби в Обединеното кралство, но спечели в САЩ?

През 2020 г. холивудският актьор Джони Деп загуби дело за клевета в Обединеното кралство срещу вестник Sun. Но в сряда той спечели подобно дело срещу бившата си съпруга Амбър Хърд в съдебна зала в САЩ.

В началото на неотдавнашния му процес много правни експерти предположиха, че г-н Деп има по-слаб шанс да спечели, отколкото в Обединеното кралство, тъй като САЩ имат много силна защита на свободата на словото.

Фактът, че журито установи, че г-жа Хърд е виновна за клевета със статия, в която твърди, че е била жертва на домашно насилие, означава, че те не са повярвали на показанията й.

Марк Стивънс, международен медиен адвокат, каза пред Би Би Си, че е “много рядко” по същество един и същ случай да бъде съден от двете страни на езерото и да получи различни резултати.

Той вярва, че основният фактор, който е повлиял на победата на г-н Деп в Америка, е фактът, че неговият процес в САЩ е бил пред съдебни заседатели, докато съдебният му процес в Обединеното кралство, заради статия в британския таблоид, който го нарича “биещ жени”, е бил само пред съдия. .

„Амбър Хърд загуби цялостно в съда на общественото мнение и пред журито“, каза той.

И в процеса в Обединеното кралство, и в американския процес, адвокатите на г-н Деп твърдяха, че г-жа Хърд лъже – за да обосноват своите аргументи, те атакуваха нейния герой и твърдяха, че тя всъщност е била партньорът на насилие.

Това е често срещана тактика за защита в процесите за сексуално посегателство и домашно насилие, наречена „отказване, атака и обръщане на жертва и нарушител“ или „Дарво“, каза г-н Стивънс.

Стратегията обръща нещата върху предполагаемата жертва, измествайки разговора от „обвиняемият извършил ли е злоупотреба“ към „правдоподобна ли е предполагаемата жертва“.

„Те отричат, че са направили нещо, отричат, че са истинският извършител и атакуват доверието на лицето, което призовава за злоупотребата, и след това обръщат ролките на жертвата и нарушителя“, каза г-н Стивънс.

В процеса в Обединеното кралство г-н Стивънс каза, че съдията е признал тази стратегия и е отхвърлил много от доказателствата, които не се отнасят пряко до това дали г-н Деп е извършил нападение или не.

„Адвокатите и съдиите са склонни да не си падат по него, но е много, много ефективно срещу съдебните заседатели“, каза той. Мъжете са по-склонни да вярват на аргументите на Дарво, но жените съдебни заседатели също са податливи.

„Хората имат парадигма в съзнанието си за това как може да бъде жертва на насилие и как може да се държи, и разбира се, всички знаем, че това често е невярно.

Хадли Фрийман, журналист от Guardian, който отразява и двата случая, каза пред BBC, че друга основна разлика е фактът, че американският процес се излъчва по телевизията, превръщайки съдебното дело в “почти спортна игра”.

Всеки обрат на процеса беше наблюдаван от милиони хора – много от които се обърнаха към социалните медии, за да изразят подкрепа за г-н Деп.

В TikTok хаштагът #justiceforjohnnydepp събра около 19 милиарда гледания. Съдебните заседатели бяха инструктирани да не четат за случая онлайн, но те не бяха секвестирани и им беше позволено да запазят телефоните си.

Г-жа Фрийман също така смята, че агресията, която широката общественост наложи срещу г-жа Хърд, е „малко реакция на #MeToo“.

„Вярвайте на жените“ изглежда много отдавна, когато става дума за Амбър Хърд“, каза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *