Салатата е възможно най-леката и здравословна храна. Разбира се, от голямо значение е как ще комбинирана тя. През горещите летни дни няма нищо по-хубаво от една свежа салата за обяд и вечеря. По този начин ще гарантираме балансирана и здравословна храна, без да изпитваме угризения.
Излишно е да споменаваме за вкусната салата Цезар, която е любима на всички. Но трябва да отбележим, че тя далеч не е толкова здравословна, колкото много други салати, тъй като в състава и има специален сос, крутони, пармезан. Можем да хапнем една идея по-лека салата, като например салата Капрезе, която е с домати, моцарела и песто. Традиционната шопска или овчарска салата също са вариант, но ако искате нещо по-екзотично, заложете на салата с айсберг, синьо сирене, орехи, чедър и сушени плодове, а защо не и малко смокини. Авокадото също е добър вариант за повечето видове салати.
По-изчистен вариант за салата е традиционната българска редена салата, в която има домат, сирене, чушка и патладжан. Ако сте любители на морските дарове, прибавете в салатата си с айсберг сурова сьомга или скариди за разкош. Обичаната салата от моркови и зеле е доста здравословен и лек вариант.
Може би най-свежата салата е от зелена маруля, репички, краставица, риба тон и царевица – неустоима комбинация за малки и големи, която може да се комбинира със почти всяко питие. Към почти всички салати можете да добавите багети или крутони, ако сте фенове на хляба.
Експериментирайте на воля и пробвайте всякакви комбинации – от сладки, до солени. Салатите могат да се комбинират със много основни ястия, а някои от тях са достатъчни за вечеря.