Инвеститори в Twitter съдят Илън Мъск заради манипулация


Инвеститори в Twitter съдят Илън Мъск заради манипулация

Инвеститор в Twitter съдят Илън Мъск и платформата за социални медии за манипулация на цените на акциите на стойност 44 милиарда долара (34,9 милиарда британски лири) за компанията.

В случая се твърди, че той е нарушил корпоративните закони на Калифорния по различни начини.

Той обвинява шефа на Tesla в „неправилно поведение“, тъй като неговите „лъжливи изявления и манипулация на пазара създадоха „хаос“ в централата на Twitter в Сан Франциско“.

Акциите на Twitter са с около 27% по-ниски от офертната цена на г-н Мъск от $54,20.

Предложеният колективен иск беше заведен тази седмица в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния от инвеститора Уилям Херсник, който каза, че действа “от себе си и от името на всички други, намиращи се в подобно положение”. Груповият иск е дело, което е заведено или се защитава от физическо лице, действащо от името на група хора.

Делото твърди, че г-н Мъск се е облагодетелствал финансово от забавянето на разкриването на значителния си дял в Twitter и плана му да стане член на борда на компанията.

Той също така твърди, че няколко туитове, публикувани от г-н Мъск, който е редовен потребител на Twitter с повече от 95 милиона последователи, са „подвеждащи“.

Той включва публикация, в която г-н Мъск казва, че офертата му за поглъщане на компанията за социални медии е задържана поради съмненията му относно броя на фалшивите акаунти в платформата.

Туитът от 13 май “представлява опит за манипулиране на пазара за акции на Twitter, тъй като той знаеше за фалшивите акаунти”, се казва в иска. В него също така се казва, че г-н Мъск “удвои” твърденията си четири дни по-късно, като заяви в Twitter, че сделката “не може да продължи напред”.

В петък Франк Ботини, който е един от адвокатите, представляващи инвеститорите в Twitter, каза пред BBC, че делото е заведено, тъй като г-н Мъск „продължава да омаловажава компанията, която иска да купи за 44 милиарда долара в опит да предоговори покупната цена“.

„Жалбата, която подадохме в Сан Франциско, цели да държи Мъск отговорен за неговото незаконно поведение“, каза г-н Ботини. Адвокатите на г-н Мъск и Тесла не отговориха веднага на искане на Би Би Си за коментар в петък. Анализаторите спекулират, че г-н Мъск може да търси начини да намали предложението си за поглъщане или да се откаже от сделката. Той туитира няколко пъти, че е загрижен за броя на фалшивите акаунти или ботове в Twitter.

Ботът е софтуерна програма, която изпраща автоматизирани публикации и често се свързва с дезинформация в платформите на социалните медии. Г-н Мъск също намекна, че може да се стреми да плати по-малко за Twitter от 44 милиарда долара, договорени с борда на компанията през март.

Говорейки на технологична конференция по-рано този месец, той каза, че сключването на сделка на по-ниска цена “не е изключено”. По-рано този месец пенсионен фонд от Флорида също оспори хода на г-н Мъск да купи Twitter, тъй като твърдеше, че сделката не може да бъде сключена след месеци, както е планирано. Пенсионният фонд на полицията в Орландо заяви, че г-н Мъск е “заинтересован акционер” в Twitter, тъй като е сключил споразумения с големи акционери, включително неговия съосновател Джак Дорси, преди да предложи да купи бизнеса.

Позовавайки се на закона в американския щат Делауеър, където е регистриран Twitter, той казва, че сделката не трябва да бъде разрешена да приключи преди 2025 г.

Фондът не разкри своя дял в платформата на социалните медии, въпреки че каза, че е бил “действителен собственик на обикновени акции на Twitter” във “всички подходящи моменти”.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари