28 юли 2022

Aleks

Как да изберете дограма?


Как да изберете дограма?

Изборът на нова дограма понякога е малко труден. Различните видове дограми имат и различни характеристики, които е добре да знаете.

Трите вида дограма – алуминиева, PVC и дървена, имат също различни предимства и недостатъци. Когато научите поне част от тях, можете по-лесно да направите своя избор. А има толкова разнообразни дистрибутори и марки.

За какво да помислите, когато избираме дограма?
За да направите правилно решение, трябва да вземете предвид какво е помещението и за какво ще се използва.

Имайте предвид също изложението на жилището, когато си избирате нова дограма. И атмосферните условия в региона са важно нещо.

Има различни цветове, а това ще ви даде възможност да ги съчетаете с обзавеждането в дома ви. Помислете какъв цвят искате да е вашата дограма, дали да бъде в светла или в тъмна гама.

Какво трябва да знаем за PVC дограмата?
PVC дограмата е на по-ниски цени, но не отстъпва по качество на другите видове. Тя е една от най-използваните в строителството. Направена е от пластмаса, която е здрава и устойчива на атмосферните влияния, с добри топлоизолиращи и шумоизолиращи качества. Може да се ползва дълги години и е лесна за поддържане. PVC дограмата е енергоспестяваща, защото осигурява добра изолация. Върху гладките профилни повърхности не се утаяват прах и мръсотия, за разлика от дървото, което е много по-трудно за поддръжка и почистване.

Какви са особеностите на алуминиевата дограма?
Алуминиевата дограма е по-лека от дървената и е с по-дълъг живот. Тази дограма може да бъде в различна форма и да се избира големината ѝ. Тя е по-лесна за поддържане от дървената и е достатъчно издържлива, защото има защитно покритие. Но ако то се наруши, прозорецът става податлив на корозия. Алуминиевата дограма няма енергоспестяващи качества, защото не осигурява добра изолация, за разлика от дървото и PVC-то. Този вид дограма е сравнително евтин, затова е толкова предпочитан от много хора.

Какви са спецификите на дървената дограма?
Дървената дограма има сравнително добри изолационни качества и енергийна ефективност, но поддръжката ѝ изисква повече средства. При нея се налага периодично боядисване с цел освежаване, ако тя е изработена изцяло от дърво. Алтернативен вариант е да изберете дограма с облицована дървесина, която дава допълнителен слой защита от неблагоприятни външни влияния. Имайте предвид, че изработването на дървена дограма изисква повече ръчен труд. Другите дограми могат да бъдат изработени по-лесно и по-бързо, чрез автоматизиран или машинен труд. Това повишава цената на дървената дограма и я прави не толкова привлекателна.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари