Как да изчистите дома си лесно и бързо


Как да изчистите дома си лесно и бързо

Чистенето не е едно от любимите неща на жените, но несъмнено всеки дом се цапа и това задължение трябва да се извършва. Също така е важно домът ни да е чист, за да може да сме здрави.

Сигурни сме, че много пъти сте си задавали въпроса дали чистите дома си правилно и има ли изобщо правилен начин за почистване? Ще разгледаме няколко хитрини и трикове, които ще ни помогнат да организираме чистенето си по най-лесния и удобен начин. 

Преди да започенете е важно да имате необходимите препарати за всяка част от дома ви – за мебели, огледала, прозорци и т.н. Отделете нужните и преценете кои ще ви трябват за почистването. Създайте си нещо като график от къде и с кой препарат ще започнете. 

Организирайки процеца на почистване ще ви спести много време и усилия. След като направите графика си, е време да се залавяте за работа!

Най-добрият начин да почистите дома си е организираният начин.

Работете умно, не трудно

Един от начините, които ще ви е от голяма опора, е да свършите работата си с минимални усилия, а това, разбира се, ще се случи ако следите съставения си график и започнете да почиствате по ред на номерата. Ще се уверите колко удобно, лесно и много бързо ще свършите работата си и ще можете да се отдадете на хобитата си и ще отделите време за себе си. 

Ефективният метод

Нека ви споделим една малка хитринка – почистването на дома ви ще бъде много по-ефективно, когато изберете една задача, например почистването на прах или прахосмукачка, и изпълнявате същата задача във всяка една стая в дома ви. Това ще ви помогне да избегнете започването на една и съща задача отново и отново.

Този доказано ефективен метод наистина помага. С други думи, извършвате една дейност организирано във всички стаи, преди да започнете следващата.

Използвайте много кърпи 

Когато почиствате праха по мебелите си, използвайте различни кърпи. Ако използвате само една кърпа за всички повърхности, то тогава рискувате да замърсите още повече мебелите и да си направите двойна работа. Затова, просто използвайте много кърпи за всяка една повърхност и ще си спестите много време.

Чиста тоалетна 

За чиста тоалетна смесете 1 чаша сода за хляб с 15 капки етерично масло от чаено дърво и 15 капки лимон или портокал етерично масло. Оставете сместа да престои в купата за 30 минути и изтъркайте с четка за купа, преди да изплакнете.

Винаги почиствайте съдомиялната си

Дръжте съдомиялната си винаги чиста, защото тя е един от основните ви помощници. Ако не я поддържате достатъчно чиста, може да се развие мухъл и това няма да е никак приятно.

Съвет: За да я от микроби, можете да почистите засегнатите зони с разредена белина и ако има мухъл в кошницата за сребърни прибори, оставете я да се накисне в кухненската мивка с разредена белина и топла вода за 30 минути“ и изплакнете обилно.

Не забравяйте за канализацията

На всеки месец или два просто изсипвайте половин чаша сода за хляб в канализацията, последвана от половин чаша бял оцет. Оставете го да кипне за половин час, след това го изплакнете с гореща вода.

Откъде да започнем?

Започнете от най-високата точка в стаята (ако бършете прах, това значи високи рафтове) и се движете отляво надясно през стаята. По този начин няма да пропуснете нищо.

Стъпка 1: Почистете дома си от прах

Почистете стаите от прах, също и горните части на всички мебели, долните страни на рафтовете и всички парапети, както и рамките за картини.

Стъпка 2: Почистете мебелите

Погрижете се за меката мебел и изчеткайте повърхностите им. Особено, ако имате домашен любимец това правило е повече от задължително. 

Стъпка 3: Почистете огледалата и стъклата

Избършете огледалата и прозорците в цялата къща с препарат за стъклени повърхности. Можете да използвате специални микрофибърни кърпи за целта.

Стъпка 4: Почистете повърхностите

Избършете всички повърхности и плотове в къщата, като дезинфекцирате, ако е необходимо. Не забравяйте да избършете всички места, докоснати с пръсти, защото там се съдържат най-много бактерии. 

Стъпка 5: Почистете кухнята и банята

Напръскайте с препарат вани, мивки и тоалетни и оставете за половин час. Върнете се и изплакнете.

Стъпка 6: Прахосмукачка и чисти подове

Прахосмукачката е една от финалните задачи. Препоръчително е тя да е последна, тъй като това наистина е финалната щриха от вашето почистване. Накрая, измийте хубаво пода или паркета и освежете стаите с приятен и лек ароматизатор. 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари