Как да подготвите градината си за летните горещи дни


Как да подготвите градината си за летните горещи дни

При горещо време има две основни предизвикателства: първото е самите температури, а второто е поддържането на нуждите от поливане. Ако предприемете няколко прости стъпки, можете да поддържате зеленчуковия си парцел буен и здрав.

Помислете за устойчивостта от самото начало

Ако все още не сте създали своя зеленчуков парцел, препоръчвам да помислите за устойчивост от самото начало. Помислете за екстремните метеорологични условия, които може да се наблюдават във вашия район. Засадете за възможно най-голямо биоразнообразие и направете устойчива на климата градина чрез избраните от вас растения и начините, по които мислите за почвата, водата и други фактори.

Не забравяйте, че отглеждането на редове в традиционна зеленчукова градина не е единствената възможност. Схемите за многогодишно засаждане, като горски градини, могат да направят вашата градина много по-устойчива, каквито и екстремни метеорологични условия да донесе изменението на климата. 

Осигурете на растенията сянка през най-горещата част от деня

Ако вече имате зеленчуков парцел и сте били обхванати от гореща вълна, предлагам да помислите за сянка. Сянката може да намали значително температурите. Той може да спре някои растения от преждевременното захващане.

И, разбира се, сянката може да намали използването на вода. Обикновено зеленчуковите парцели в зоните с умерен климат са разположени на пълно слънце или близо до пълно слънце. Но когато има екстремна топлина, тези петна могат да изгорят. Така че добавянето на сянка през най-горещите периоди може да помогне. 

Плат за сянка е една проста опция. Но не забравяйте, че можете да използвате регенерирани, естествени тъкани за по-екологично решение. 

Засенчването с други растения също може да бъде от полза. Помислете за използването на дървета, храсти или дори по-високи едногодишни растения, за да осигурите сянка за онези други растения, които се нуждаят от нея. Можете също така да поставите пергола или друга опорна конструкция с увивни растения, които осигуряват известна сянка. Доброто оформление в зеленчуковата градина може да направи голяма разлика. В северното полукълбо не забравяйте, че сенчестите растения трябва да бъдат разположени на юг или запад от други растения, за да осигурят сянка през най-горещата част от деня. 

Избягвайте гола почва

Съветвам ви да се уверите, че почвата е покрита, или с мулч, или с живи растения, за да се намали загубата на вода от почвата и да се намалят местните температури на почвата. Не забравяйте, че защитата на вашата градина по време на гореща вълна включва грижа за почвата и нейната сложна мрежа от живот, а не само за вашите растения. А зона с гола почва ще отделя много повече топлина от растителна зона. 

Подобрете системите за напояване или поливане

Най-доброто време да помислите за напояване и поливане очевидно е преди да настъпи екстремното време. Но все пак можете да победите топлината във вашата градина, ако мислите за тези неща, след като настъпи горещото време. 

Очевидно през горещо време нуждите от поливане ще се увеличат. Така че ръчното поливане може да бъде по-голямо предизвикателство. Ако все още нямате устойчиви системи за поливане като капково напояване, глинена саксия или напояване с водно кълбо за по-малко пространство, сега може да е подходящ момент да ги поставите на място.

Помислете за добавяне на автоматизация, за да се уверите, че отговаряте на нуждите от вода на вашите растения. Въпреки че, разбира се, вие също трябва да сте сигурни, че имате устойчиво снабдяване. И да създаде системи за събиране на дъждовна вода. 

Добавете топлинна маса

Изборът на правилния кант за легло също може да ви помогне да победите топлината. Материалите с висока топлинна маса улавят и съхраняват топлинната енергия на слънцето през деня и я освобождават бавно, когато температурите паднат. Така те могат да помогнат за поддържане на по-стабилни температури в даден район.

Макар че е особено полезно в оранжерия или друга зона за отглеждане под прикритие, добавянето на термична маса може да бъде от полза и в други области на вашата градина. Изберете материали като камък, глина, пръст и т.н. и обмислете внимателно как те могат да бъдат използвани във вашия градински дизайн. Те могат да помогнат за преодоляване на жегата през лятото и да помогнат при ниските температури през зимата. 

Победете топлината в жилищните зони на открито

Въпреки че отглеждането на храна и други ресурси във вашата градина е важно, може също да искате да помислите как можете да продължите да се наслаждавате на открити жилищни зони по време на гореща вълна. 

За да направите градината си по-приятно място за прекарване на времето през лятото, може да помислите да се уверите, че имате сенчести места за сядане – под дървета, беседки, перголи или други структури, покрити с увивни растения, например. 

При високи температури да се уверите, че в градината ви има налична вода за дивата природа, е дори по-важно от обикновено. И когато привлечете много диви животни, вашата градина може да бъде още по-приятно място за прекарване на известно време. 

В някои градини потопяването може да бъде идеалният начин да се разхладите в горещ ден. Естествено езерце за плуване или естествен плувен басейн може да бъде идеалното екологично решение. 

И накрая, когато се наслаждавате на градината си, помислете за начини да се възползвате максимално от домашно отглежданите си продукти. Например, създайте някои охлаждащи напитки, смутита, сладолед или близалки, като използвате плодовете и плодовете (и дори зеленчуците и/или билките), които отглеждате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *