5 юни 2022

Aleks

Как лесно да премахнете тапетите?


Как лесно да премахнете тапетите?

В сезона на ремонтите може да ви се наложи премахване на старите тапети. За да не бъде тази дейност истински кошмар, трябва да знаете някои трикове, които могат значително да ви улеснят. Много по-бързо ще се справите с тази нелека задача, ако следвате тези съвети.

Първото нещо, което трябва да направите, е да преместите мебелите и уредите в друга стая или в средата на помещението. Покрийте ги с найлон – тях и подовите настилки, после фиксирайте с хартиено тиксо. Така ще ги предпазите от зацапване и измокряне.

Нещата, които могат да ви потрябват за отлепване на тапети са: ножове за шпакловка и за замазка, сапун, вода, пулверизатор, валяк, шпатула за тапети, гумени ръкавици. Има специални препарати за по-лесно отлепяне на тапети, които могат да бъдат много ефективни.

Вземете нож за шпакловка и с негова помощ започнете да отстранявате ъгъла на тапета. Има три варианта – да се отлепи веднага, да остави хартиена следа или да не стане нищо. В третия случай със сигурност ще ви трябва препарат.

Смесете препарата с топла вода, изсипете го в пулверизатора и напръскайте тапетите. Така нещата ще станат много по-лесни за вас. Оставете сместа да попие няколко минути, а после отлепете тапетите с ножа или с шпатулата.

Във втория случай, когато има хартиена следа, ползвайте вода, пулверизатор, валяк, нож за замазка, шпатула за тапети, сапун и гумени ръкавици. Първо навлажнете тапетите с вода и сапун – с помощта на валяка или пулверизатора (в зависимост от това как ви е по-лесно). Течността трябва да попие добре и после се започва с отлепянето. Ако само горният слой пада, отстранете долния с шпатулата.

В първия случай може да си послужите само с нож и със смес от вода и сапун. Стените трябва да са обилно намокрени, като отстраняването на тапетите започва отново от ъгъла.

Успех с премахването на тапетите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *