Какво можем да видим в нощното небе този месец?


Какво можем да видим в нощното небе този месец?

Тук е. След месеци на флирт с по-топло време, юни най-накрая пристигна, за да приветства отново барбекюта, слънцезащитни продукти, водни балони, огнища, къмпинг, градинарство и други. В зависимост от това къде живеете, това е и един от малкото пъти в годината, когато звездите отгоре се сблъскват с ожесточена конкуренция от светулките отдолу.

Добре дошла обратно, природа – липсваше ни. По време на празника вижте някои от акцентите през нощта (и дори през деня) от юни по-долу. Желая ви чисто небе!

Късното новолуние през май започва тъмно небе (1 юни)

Благодарение на късното новолуние на 30 май, юни ще започне с изключително тъмно небе. Поне през първата седмица можете да тренирате очите, бинокъла или телескопа и да се насладите на девствени гледки на галактики, падащи звезди и други чудеса, иначе затъмнени от лунната светлина.

Имате нужда от цел? Този месец, в чест на официалното пристигане на лятото, препоръчваме кълбовидния куп Hercules (M13). Открит през 1714 г. от Едмонд Халей и разположен на оскъдни 25 000 светлинни години от Земята, този кълбовиден куп от няколкостотин хиляди звезди е сто пъти по-гъсто опакован от този на всяка звезда близо до нашето собствено слънце. 1 Според НАСА, небесният трафик в рамките на М13 е толкова лош, че звездите често се сблъскват една с друга, за да образуват нови звезди. Най-добре се наблюдава през пролетта и лятото и може да се намери в съзвездието Херкулес . 2

Потенциален първи орбитален тест на SpaceX Starship (целият месец)

С продължителен екологичен преглед от Федералната авиационна администрация, планиран да приключи до края на май, SpaceX се насочва към юни или юли за първото орбитално тестово изстрелване на Starship. Космическият кораб, най-високата, най-тежката и най-мощната ракета, създавана някога, е предназначена не само да кацне астронавтите на НАСА на Луната, но и в крайна сметка да пренесе хората до повърхността на Марс.

Въпреки че все още нямаме окончателни дати за изстрелване, пускането на Starship SN24, най-новата версия на ракетата от орбитален клас, за предварителни тестове е знак, че се приближаваме! Дръжте този исторически тестов старт на радара си, докато навлизаме в лятото.

Представете си красотата на метеоритния поток Ариетиди (7 юни) 

С пиков дисплей от повече от 60 падащи звезди на всеки час, Ариетидите са един от най-добрите метеорни дъждове за годината. Има само един проблем: те са почти невъзможно да се видят. За разлика от Леонидите или Персеидите, Ариетидите са един от малкото метеорни дъждове, които достигат своя пик през светлата част на деня.

Въпреки че слънцето закрива голяма част от огнената изява на Ариетидите, все още има шанс да хванете малко преди изгрев слънце сутринта на 7 и 8 юни. И ако събуждането рано, за да видите падащи звезди, е неприятно, защо не опитате да ги чуете? Ариетидите са известни още като “радиодуш” поради начина, по който тяхната интензивна скорост (над 75 000 mph) през земната атмосфера създава хленчещи радарни ехо. Според НАСА можете да ги слушате как изгарят, като просто използвате радиолюбител. 3

Вижте сладката красота на супер ягодовата луна (14 юни) 

Пълнолунието на юни, наречено „Ягодовата луна“ след узряването на едноименния сладък плод, ще достигне своя връх в 7:52 сутринта EDT на 14 юни. Естествено, няма да можем да му се насладим чак по-късно същата вечер, но когато се издигне (около 21:10 ч.), ще изглежда по-ярка и по-голяма от обикновено. Това е така, защото пълнолунието през юни е и второто за тази година „суперлуние“, прякор за времето, когато луната е едновременно пълна и в най-близката точка в орбитата си до Земята. 

Събудете се и се насладете на най-ранния изгрев на годината (14 юни) 

Докато лятното слънцестоене на 21 юни е най-дългият ден в годината, това не е този с най-ранния изгрев. Какво дава? Има различни фактори, които влияят на тази странност, включващи скоростта и леко елиптичния път на орбитата на Земята около слънцето и наклона на неговата ос. Математиката се сумира, за да направи най-ранния изгрев около седмица преди лятното слънцестоене и последния залез около седмица след това.

Точната дата на това зависи от географската ширина, в която живеете. Така че, например, ако живеете близо до средните северни ширини в Северното полукълбо (Филаделфия, Пенсилвания или Боулдър, Колорадо), можете да очаквате най-ранният изгрев на годината да настъпи на 14 юни в 5:31 сутринта Така или иначе , това е чудесно извинение да вземете чаша кафе, да седнете навън и да се насладите на предстоящото завръщане на лятото.

Добре дошли на лятното слънцестоене и най-дългия ден (21 юни)

Лятното слънцестоене, астрономическото начало на лятото в Северното полукълбо (и обратно, началото на зимата в Южното), ще настъпи на 21 юни в 5:14 ч. В този момент Земята ще бъде в точката на своята орбита където Северният полюс е с максимален наклон. За тези от нас на север това ни дава най-дългия ден в годината с някъде от 13 часа и 45 минути (Маями, Флорида) до 19 часа и 21 минути (Анкъридж, Аляска) дневна светлина. Със слънцето директно над главата по обяд, това е и денят, в който ще хвърлите най-късата си сянка. След 21-ви отново ще започнем да губим дневна светлина и ще започнем дългия поход обратно към по-мрачните дни на зимата, така че се наслаждавайте, докато можете!

Събудете се рано за подреждане на пет планети (24 юни)

Въз основа на парада на планетата през май, юни ще вдигне нещата с рядко изравняване на пет планети, съчетано с полумесец. Най-доброто време за улавяне на подравняването на Меркурий, Венера, луната, Марс, Юпитер и Сатурн ще бъде на 24 юни в много ранните сутрешни часове точно преди зазоряване (изображението по-горе показва подравняването приблизително в 4:35 сутринта EDT на 24 юни), но ще имате подобни шансове сутрин точно преди и след това. Също така не струва нищо, че това всъщност е изравняване на шест планети, като Уран е точно вляво от Марс, но е изключително трудно да се забележи. 

Вземете едно питие, отпуснете се и се насладете на последния залез на годината (27 юни)

27 юни за нас, жителите на север, бележи последния залез за годината, като места като Ню Йорк Сити наблюдават как слънцето се свлича под хоризонта в 20:31 EDT. Докато сте на това, останете будни още няколко часа, за да…

Хванете метеоритния дъжд Bootids (27 юни)

Краят на юни носи завръщането на метеорния поток Bootids, ежегодно събитие, на което (за щастие) може да се насладите през вечерните часове. Е, „наслаждавам се“ може да не е точната дума, тъй като Bootids са известни с изключително слабите си дисплеи, с по-малко от две до три падащи звезди на час. Причината, поради която си струва да бъдат споменати изобщо, е, че няколко години са осеяли небето с ивици светлина.

На 27 юни 1998 г. по време на седемчасовото събитие паднаха до 100 метеора на час. Според Spaceweather подобни изблици са се случили през 1916, 1921 и 1927 г. Може ли 2022 г. да се присъедини към тази историческа група? За да дадете шанс на Bootids, погледнете към съзвездието Bootes, което се намира вляво от Малката мечка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *