Кога трябва да можем да казваме “не”?


Кога трябва да можем да казваме "не"?

Цяло изкуство е да можем да отказваме тогава, когато не искаме да извършим дадена дейност. Повечето от нас изпитват неудобство и дори и да не желаят да се съгласят с дадена молба или предложение, те го правят, защото смятат, че така е по-добре. Но не, не е по-добре. Винаги е хубаво да отстояваме позицията си, мнението си и най-вече – да ценим времето си. Добре е да отделяме време за себе си, без да се чувстваме виновни, че сме отказали на някого.

Не се извинявайте на себе си и не се чувствайте виновни! Това е първото нещо, което трябва да пречупите у себе си. Защо винаги трябва да се съгласявате и да приемате да извършвате дейност, която не ви допада или просто имате други планове? Кажете не. Научете се. Тренирайте мозъка и тялото си, за да свикнат с новата промяна. И най-важното правило е да не се чувстваме виновни по никакъв повод.

Помнете – времето ви е най-ценно. Организирайте деня и плановете си така, както ви харесва на вас. Не се заемайте с допълнителни ангажименти, които биха ви натоварили и уморили допълнително.

Никога не казвайте, че ще отговорите по-късно на отправената към вас молба. Отговорете веднага – ясно и отчетливо, че не можете да се заемете с дейността. Отново приканваме да тренирате това много пъти, за да може, когато моментът настъпи вие да сте напълно готови и без вина да заявите себе си. Повярвайте, наистина ще се почувствате облекчени и спокойни, когато съумеете да практикувате изкуството на отказването.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари