9 авг. 2022

Aleks

Кои са най-странните правила в Япония?


Кои са най-странните правила в Япония?

Всяка страна има своя собствена култура и етикет, но Япония е доста различна от другите страни. Тя се отличава с меко казано строг етикет и странни правила за поведение, които трябва да се спазват, за да не се обиди домакинът. Има отделна церемония за представяне и приемане на подаръци, като това е само едно от странностите. Ето още няколко такива.

1. Избягвайте числото 4
В Япония числото 4 се смята за демонично – много повече от числото 13 в Европа. На японски 4 се изписва с йероглиф, който изглежда по същия начин като думата “смърт”. В много японски къщи след третия етаж следва петият, особено в болниците. В небостъргачите пропускат цели 10 числа – от 50-ият слизате на 39-ия етаж. Но има и по-лошо число от 4 – това е 49, защото изглежда като “смъртна агония” или “болка до смърт”. Страхът от числото “4” се нарича тетрафобия. Разпространен е в много райони на Югоизточна и Източна Азия.

2. Не си духайте носа на публично място
Да си духате носа на обществено място се смята за отвратително. Необходимо е да намерите най-уединеното място и да направите това възможно най-тихо. Носните кърпички не са на почит в Япония. Там се използват кърпички за еднократна употреба.

3. Бакшишът е обида
В Япония бакшишите се смятат за грубост и за накърняване на достойнството. В случай, че искате да се отблагодарите на сервитьора за обслужването, най-добре е да му направите някакъв подарък.

4. Не яжте в движение
В Япония яденето в движение се смята за признак на изключително лошо възпитание. Също така, не е добре да се яде на обществени места или в градския транспорт. Изключение прави сладоледът, който може да се хапва и на улицата.

5. Трябва да се преобуете преди да отидете до тоалетната
В японските къщи, храмове, музеи и традиционни ресторанти ще трябва да сваляте обувките си и да обуете чехли, за да влезете в тоалетната. В Япония “домашните” чехли се сменят с “тоалетни”. Освен това, не може да се влиза в пробните с обувки, докато няма чехли. Налага се да влезете там боси, ако няма чехли.

6. Отидете на гости с подарък
В Япония е голяма чест да бъдеш поканен на гости в нечий дом. Задължително трябва да купите подарък за домакина и да го опаковате в красив пакет с ярки панделки. Не отказвайте подарък, но преди да го приемете, трябва да се съпротивлявате малко.

7. Дъвчете шумно, докато ядете
За да покажете, че храната е вкусна, трябва да се храните шумно. В противен случай, местните може да решат, че храната ви е безвкусна. Но оригването на обществени места в Япония, за разлика от някои други азиатски страни, се смята за неприлично.

8. Капсулните хотели са норма
Пренощуването в хотел-капсула в „стая“, малко по-голяма от ковчег, е обичайно нещо. Тази опция се ползва често от хора, които са изморени от работа или са прекалили с питиетата в клуба и са изпуснали градския транспорт. Капсулният хотел е популярен в Япония от 70-те години на миналия век.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари