27 ян. 2023

Иван Стоянов

Кои са основните предимства на компактните багери


Кои са основните предимства на компактните багери

Този вид компактна техника включва верижни модели с работна маса от 6 т до 10 т, като колесните са рядкост. Оборудват се обичайно с дизелови двигатели, но вече има и с електрическо задвижване. Намират голямо приложение в строителството, особено в Западна Европа. В България те все още отстъпват по численост на комбинираните багер-товарачи, въпреки че имат редица предимства пред тях.

Основни преимущества

Компактните багери се отличават със следните предимства:

  • Голяма ефективност при работа в тесни пространства;
  • Достатъчно мощност и капацитет за изпълнение на голям брой задачи;
  • Висока проходимост и сцепление по кални терени благодарение на веригите, или бързо и лесно придвижване между строителните обекти за моделите с колела и гуми;
  • Въртяща се надстройка и стрела със сравнително голям обсег;
  • Високо ниво на комфорт в кабината, независимо от компактните размери.

Тесните пространства са стихията на компактните багери. С прибрани назад стрела, рамо и кофа тези машини могат да завъртят напълно надстройката си в сравнително малък диаметър. При това противотежестта не излиза или почти не излиза от габарита на ходовата част. Освен това, габаритната ширина на 8- и дори на 9-тонните компактни модели е по-малка от тази на класически багер-товарач.

Комбинираната машина тук отстъпва, особено предвид по-голямото работно пространство, което изисква на обекта, много по-ограничения ход наляво и надясно на багерната стрела, в т.ч. абсолютната й невъзможност да загребе материал и да го изсипе например на 270° от мястото на копаене.

С едни гърди напред

Често може да се види как багер-товарачът заема и двете ленти на уличното платно, за да извърши дадена дейност. А същата работа компактният екскаватор ще изпълни по-бързо, при това само в едната лента, а другата може да остане отворена за трафика от автомобили. Бързината на работа и съответно по-краткия цикъл на изпълнение идват от факта, че специализираният компактен багер разполага с много по-прецизна и ефективна хидравлична система. Това се отразява на разхода на гориво, който е по-икономичен.

В същото време центърът на тежестта му е разположен по-ниско, а това в комбинация с верижната ходова част осигурява много повече стабилност при работа. Това добре проличава, когато машината се използва за повдигане и полагане на по-тежки или обемисти предмети като като готови бетонни елементи, тръби или др. подобни.

Тези надеждни машини могат служат не само за копаене и товарене на самосвали (в т.ч. тежкотоварни), профилиране и обработване на повърхности. Оборудвани с подходящ прикачен инвентар, компактните багери могат да се използват за изпълнение на най-разнообразни задачи, включително за селскостопански приложения.

Сега е моментът да инвестирате в нова машина

На сайта titanmachinery.bg ще откриете информация за всички видове и модели багери, които Тайтън Машинъри България предлага. Не губете време, а изберете още сега подходящата машина Case чрез нашия сайт! Готови сме да отговорим на всички ваши въпроси – не се колебайте да ни потърсите. Обадете ни се на телефон 0882 408 526 или направете запитване чрез контактната форма на сайта.

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари