27 ян. 2023

Иван Стоянов

Кои са основните предимства на компактните багери


Кои са основните предимства на компактните багери

Този вид компактна техника включва верижни модели с работна маса от 6 т до 10 т, като колесните са рядкост. Оборудват се обичайно с дизелови двигатели, но вече има и с електрическо задвижване. Намират голямо приложение в строителството, особено в Западна Европа. В България те все още отстъпват по численост на комбинираните багер-товарачи, въпреки че имат редица предимства пред тях.

Основни преимущества

Компактните багери се отличават със следните предимства:

  • Голяма ефективност при работа в тесни пространства;
  • Достатъчно мощност и капацитет за изпълнение на голям брой задачи;
  • Висока проходимост и сцепление по кални терени благодарение на веригите, или бързо и лесно придвижване между строителните обекти за моделите с колела и гуми;
  • Въртяща се надстройка и стрела със сравнително голям обсег;
  • Високо ниво на комфорт в кабината, независимо от компактните размери.

Тесните пространства са стихията на компактните багери. С прибрани назад стрела, рамо и кофа тези машини могат да завъртят напълно надстройката си в сравнително малък диаметър. При това противотежестта не излиза или почти не излиза от габарита на ходовата част. Освен това, габаритната ширина на 8- и дори на 9-тонните компактни модели е по-малка от тази на класически багер-товарач.

Комбинираната машина тук отстъпва, особено предвид по-голямото работно пространство, което изисква на обекта, много по-ограничения ход наляво и надясно на багерната стрела, в т.ч. абсолютната й невъзможност да загребе материал и да го изсипе например на 270° от мястото на копаене.

С едни гърди напред

Често може да се види как багер-товарачът заема и двете ленти на уличното платно, за да извърши дадена дейност. А същата работа компактният екскаватор ще изпълни по-бързо, при това само в едната лента, а другата може да остане отворена за трафика от автомобили. Бързината на работа и съответно по-краткия цикъл на изпълнение идват от факта, че специализираният компактен багер разполага с много по-прецизна и ефективна хидравлична система. Това се отразява на разхода на гориво, който е по-икономичен.

В същото време центърът на тежестта му е разположен по-ниско, а това в комбинация с верижната ходова част осигурява много повече стабилност при работа. Това добре проличава, когато машината се използва за повдигане и полагане на по-тежки или обемисти предмети като като готови бетонни елементи, тръби или др. подобни.

Тези надеждни машини могат служат не само за копаене и товарене на самосвали (в т.ч. тежкотоварни), профилиране и обработване на повърхности. Оборудвани с подходящ прикачен инвентар, компактните багери могат да се използват за изпълнение на най-разнообразни задачи, включително за селскостопански приложения.

Сега е моментът да инвестирате в нова машина

На сайта titanmachinery.bg ще откриете информация за всички видове и модели багери, които Тайтън Машинъри България предлага. Не губете време, а изберете още сега подходящата машина Case чрез нашия сайт! Готови сме да отговорим на всички ваши въпроси – не се колебайте да ни потърсите. Обадете ни се на телефон 0882 408 526 или направете запитване чрез контактната форма на сайта.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *