Как да влезете във форма за лятото? Вижте някои полезни съвети


Да влезем във форма

Покачването на теглото винаги ни смущава. През зимните месеци се наслаждаваме на храни, които създават усещане за комфорт. Много от тези храни са с по-високо съдържание на калории, обикновено от мазнини или добавени захари.

Когато навлизаме в летните месеци, много от нас започват да мислят как да влязат във форма по-бързо и как ще изглеждаме в бански костюм на плажа. Тези опасения могат да бъдат посрещнати с изкушението да се търси „бързо решение“ за загуба на тегло. Но този вид подход вероятно ще означава да се окажете отново в същото положение през следващата година.

Преминаването отвъд бързите диети и модните диети към дългосрочни решения ще подобри шанса ви да поддържате теглото си и да останете здрави през цялата година.

Отслабването не трябва да е краткотрайно решение.

Допълнителните телесни мазнини са рисков фактор за развитие на хронични заболявания, включително диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Тъй като двама от всеки трима австралийци носят твърде много телесни мазнини, много от нас може да са добронамерени, но не правят най-добрия избор, когато става въпрос за това, което ядем.

Загубата на тегло до голяма степен е баланс между избора на правилните храни и физическата активност, за да насочим нашите везни за вътрешен енергиен баланс в правилната посока.

В по-голямата си част диетите за бързо коригиране се основават на ограничаване на калориите като средство за отслабване. Те се фокусират върху различни стратегии, за да ви накарат да ядете по-малко калории, без да се налага да мислите активно за това.

Диетите са склонни да споделят сходни характеристики, като ядене на по-малко разновидности на храни, гладуване и заместване на храненията.

Но загубата на тегло не е просто смяна на една или две храни за месец или два – става дума за установяване на модели, за да научим телата ни на нови навици , които могат да се поддържат и в бъдеще.

Физическата активност също играе много важна роля. Когато включите към диетата си или режима на хранене и упражнения, резултатите ще са в пъти по-ефикасни. За тези от вас, които са много заети и имат забързано ежедневие се препоръчват упражненията от вкъщи. Има клипове и програми в интернет, специално предназначени за упражнения в домашна среда.

Нека разгледаме начина, по който някои от тези характеристики присъстват в три популярни диети.

Изцеждане на сок/детоксикация

Диетите за изцеждане на сокове или детоксикация обикновено продължават от два до 21 дни и изискват от човек да опита форма на гладуване, насочена към сок, често в комбинация с витаминни или минерални добавки вместо всички хранения.

Хората на тази диета отслабват бързо поради изключително ниския прием на калории. Но това е силно ограничен тип диета и особено труден за следване в дългосрочен план без риск от недостиг на хранителни вещества.

Освен това, въпреки че може да изглежда привлекателно като маркетингова модна дума, детоксикацията не е процес, който тялото трябва да премине. Нашият черен дроб е ефективен при детоксикация с много малко помощ.

Периодично гладуване

Диета за периодично гладуване включва комбинация от дни на гладуване и обичайни дни за хранене. Стратегиите на гладуване включват пълно гладуване (в дните на гладуване не се консумира храна или напитки) и модифицирано гладуване (20-25% от калориите се консумират в дните на гладуване).

Тази диета води до загуба на тегло поради цялостно намаляване на приема на калории. Но е трудно да се придържате към модела на гладуване, тъй като това води до силен глад. По същия начин тази диета може да доведе до преяждане в обичайните дни за хранене.

Но въпреки че на хората е позволено да ядат каквото си искат в дните без гладуване, изследванията показват, че повечето не преяждат.

Като цяло, за хората, които са в състояние да се придържат към периодично гладуване, нямаме достатъчно доказателства за ползите и вредите от диетата с течение на времето.

Дългосрочното енергийно ограничаване без гладуване може да доведе до същите резултати от теглото и може да бъде по-добър подход за продължително управление на теглото.

Палео диетата

Палеолитната (палео) диета е предназначена да отразява храните, консумирани от нашите предци от каменната ера преди селскостопанската революция.

Палео диетата изключва преработени храни и захари. Тази препоръка е в съответствие с настоящите препоръки за хранене, основани на доказателства. Палео диетата обаче изключва и две основни групи храни – зърнени и млечни храни.

Въпреки че може да се постигне краткосрочна загуба на тегло, няма убедителни доказателства за ползата за загуба на тегло и хранителния баланс в дългосрочен план . Хората, които спазват палео диетата, може да са изложени на риск от хранителни дефицити, ако не получават зърнени храни или млечни продукти.

Така че си струва да вземете сигнали от палео диетата по отношение на ограничаването на преработените храни и захарите. Но ако мислите да приемете диетата в нейната цялост, би било важно да потърсите подкрепа от здравен специалист, за да сте сигурни, че няма да пропуснете основните хранителни вещества.

Неща, за които трябва да внимавате

И така, как можете да разберете дали диетата е вероятно да доведе до дългосрочен успех в отслабването? Ето няколко въпроса, които да си зададете :

  1. включва ли храни от петте групи храни ?
  2. гъвкаво и практично ли е?
  3. могат ли лесно да се купят храните от супермаркета?

Ако отговорът на тези три въпроса е „да“, вероятно сте на правилен път. Но ако получите поне едно „не“, може да помислите внимателно дали диетата е правилният избор за продължителна загуба на тегло.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари