23 авг. 2022

Aleks

Netflix с телевизионна продукция по сборника с новели “Декамерон”


Netflix с телевизионна продукция по сборника с новели "Декамерон"

Netflix започна работа над “Декамерон” – телевизионна продукция по сборника с новели на Джовани Бокачо. Една от най-големите класики на италианската и световната литература съдържа 100 новели, писани между 1349-та и 1353-та година, по времето на Ренесанса.

Сериалът ще има 8 епизода. Той е адаптиран за екран от Катлийн Джордан, която е известна с работата си по друг сериал – “Teenage Bounty Hunters”. Изпълнителен продуцент ще бъде Дженджи Коан („Оранжевото е новото черно“). Режисьор на епизодите ще бъде Майк Ъпендал. Снимките ще се състоят в Италия.

Сюжетът на „Декамерон“ е обвързан с чумната епидемия в Европа, която е взела близо 200 милиона жертви. Действието се развива през 1348-а година. Група от хора напуска града и се евакуира във вила в полята на Тоскана. Телевизионната продукция ще се фокусира над класовата система и борбите за власт с нотка на лекомислие и веселост.

”Декамерон” е вдъхновил и други хора, които работят в кино индустрията, защото има множество телевизионни и филмови екранизации – „Декамерон“ на Пиер-Паоло Пазолини (1971) и „Чудният Бокачо“ на братя Паоло и Виторио Тавиани (2015).

В литературата сборникът с новели на Бокачо е повлиял на известни автори от следващите литературни епохи: Джефри Чосър („Кентърбърийски разкази“), Уилям Шекспир („Всичко е добре, щом свършва добре“), Молиер („Училище за жени“) и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *