31 ян. 2023

Aleks

Pantera са обвинени в расизъм в Германия заради случка от 2016 г.


Pantera са обвинени в расизъм в Германия заради случка от 2016 г.

Концертите на Pantera в Германия тази пролет са отменени заради инцидент от 2016 г., когато фронтменът Фил Анселмо беше обвинен в расизъм. Той направил нацисткия поздрав на концерт в Холивуд и добавил фразата “White Power” (Бяла сила). Събитието беше в памет на покойния член на групата Даймбег Даръл Абот.

Според изпълнителя това е било неуместна шега от негова страна. Той е пиел бяло вино, а част от публиката му се подигравали и той отговорил с този поздрав.

В Германия и до днес са много чувствителни на тема расизъм. Критиките идват също и от това, че единият град, в който е щял да се проведе концерт, това е Нюрнберг. Това населено място е известно с историята си. Най-големите нацистки митинги в периода 1933-1938 г. са се провели там.

И не е само това. Политиката също се намесва. Зелената партия публично обявила, че Анселмо неведнъж използвал сцената за нацистки поздрави и лозунги.

В интервю за “Kerrang!” от 2019 г. Фил коментира случая така: “Смятам, че целият инцидент е абсурден. Направих си една безвкусна шега и Бам! – вече ме обявиха за Хитлер. Да, но не съм. Съдя за всеки човек по отделно, като всяка нормална личност. В сърцето ми има любов. През годините се научих да бъда добър с хората и да давам шанс на любовта и доброто. Аз съм човек, който се разбира с всички. Ако имате някакви съмнения за политические ми пристрастия – просто си ги избийте от главата. Аз съм отгледан от изключително шарени и готини хора от театъра, от клиниката за душевно болни, хора от всякакво потекло и поприще, хора с всякакви цветове на кожата и вероизповедания. За мен е абсолютно абсурдно, че някой може в днешно време да съди някой друг на база цвета на кожата му, културното му наследство или неговата религия. Аз съм безобиден човек. Аз съм реакционер, а не някой, който създава неприятности.“

В България ще имаме възможност да видим новата Pantera на живо в зала “Арена София” на 26 май.

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари