Ръководство за подреждане на маса


Ръководство за подреждане на маса

Всеизвестен факт е, че всички изпитваме затруднение и понякога сме объркани как точно да подредим трапезата си, когато очакваме гости. Ествествено, подредбата зависи от повода, но трябва да знаем някои правила за етикет, които намират приложение за всяко събитие.

Очаквате гости след броени часове или планирате по-специално събитие в скоро време. Да, звучи прекрасно, но за да се представим в най-добрата светлина е нужно нещо повече от вкусна храна, вино и добра компания. Можем да очароваме своите гости освен с кулинарните си умения, а и с качествата си на естет. Всичко в живота ни трябва да има елегантен прочит и доза естетика. По този начин ще оставите своя почерк, а гостите ви ще ахнат, когато видят как сте подредили трапезата си. Затова да започваме!

Как да подредим трапезата си за вечеря

  1. Извадете и постелете на масата чисто бяла или друг цвят покривка, но нека да е само в един цвят. Избягвайте цветни покривки или с различни шарени щампи и мотиви.
  2. Поставете чинията за вечеря в центъра на масата.
  3. Вилицата трябва да стои от лявата страна на чинията.
  4. Ножът трябва да бъде отдясно на чинията, а от дясната страна на ножа посатвете и лъжицата. 
  5. Чашата за вода стои в горния десен ъгъл, над ножа. До нея сложете чаша за вино или друг вид алкохол.
  6. Салфетката поставете върху чинията за хранене или под вилицата, по ваш избор. 
  7. Поставете декорация на масата, например ароматна свещ или малка ваза с цвете.

Как да подредим трапезата за официални събития

  1. Извадете най-новата си изчистена покривка и я сложете на масата. Ако има неизгладени ръбове, непремнно ги изгладете.
  2. Поставете централно на масата икебана с красиви цветя или големи свещи, които ще придадат стил и елегантност.
  3. Ако покривката ви е бяла, можете да използвате черни и бели чинии, като ги редувате.
  4. Поставете чиниите, а салфетките навийте и завършете с малка деликатна панделка или използвайте пръстен. След това ги поставете в средата на чинията.
  5. Поставете ножа от дясната страна на чинията и после поставете лъжицата отдясно на ножа. Лъжицата за десерт трябва да бъде поставена хоризонтално над чинията за вечеря.
  6. Водата и чашите за бяло или червено вино трябва да бъдат в горния десен ъгъл. Чашата за вода трябва да е най-близо до госта  а чашата за червено вино стои зад чашата за бяло вино.
  7. Направете плата със сирена и ги поставете от двете страни на масата, а по средата сложете кристална купа със салата.
  8. Когато сервивате основното, можете също да го направите в изискани плата.
  9. Десертът може да е с малки размери в по-голяма чиния, за да се придаде допълнителна елегантност.

Когато очакваме гости за различни поводи винаги сме малко притеснени за това, как ще се представим. Уверяваме ви, че ако подредите стилно и красиво вашата маса, тя ще прикове вниманието на вашите гости и така няма да обърнат внимание на евентуални дребни детайли, които ви притесняват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *