Sofia Pride 2022: „Горд съм, че съм“


Pride

София Прайд ще се проведе на 18 юни 2022 г. в столицата на България под темата „Горд съм, че съм“, в знак на солидарност с Киев Прайд, който не може да се проведе тази година заради войната в Украйна.

Организаторите казаха на пресконференция на 31 май, че виждат успехите от последните 15 години като нарастващото обществено приемане, нарастващия брой на законодателите и политиците, участващи в събитието, и мащабното присъствие на хора, които не са членове на ЛГБТИ общност.

Но също така посочиха, че тази година провокациите на сили, противопоставени на София Прайд, са започнали рано.

„ЛГБТИ общността в България се засили заедно със София Прайд, което се изразява не само в броя на хората, но и в това, че за тях Прайдът вече е техен, на който знаят, че ще присъстват и догодина“, уточниха от комисията.

„В същото време Pride достига до много хора, които са започнали да търсят и защитават правата си и да предприемат съдебни действия, които, надяваме се, ще прераснат в законодателни промени.“

„От една или две компании, които за първи път подкрепяха Pride преди пет години, ние постигнахме безпрецедентна подкрепа от различни бизнес кръгове, благодарение на което имаме възможността да разрастваме Pride днес“, казаха от организационния комитет.

Sofia Pride 2022 се осъществява с подкрепата на посолството на САЩ, Българския фонд за жените, Walltopia, Ingram Micro, Paysafe, HPE, Mastercard, Absolut, Sutherland, EY и Accenture.

За първи път в София отваря врати Прайд Инфоцентър, който предлага информация за събитието на 18 юни, изложба за историята на движението Прайд на Балканите, както и артикули за продажба.

Инфоцентърът Прайд на ул. Шипка 23 (вход от ул. Васил Априлов) ще работи във вторник, четвъртък и събота от 14 до 19 часа.

Съборът за София Прайд 2022 започва пред Паметника на Съветската армия в центъра на София в 14 часа на 18 юни, като музикалната програма започва в 16 часа и шествието в 19 часа.

На сцената ще излезе една от най-популярните български поп фолк певици Камелия, както и Мила Робърт и Рут Колева, Михаела Филева, Прея и българската участничка на Евровизия през 2021 г. Виктория.

Инди рок групата Hayes & Y ще излезе за първи път на сцената на Sofia Pride. Появява се и Папи Ханс.

Специален гост на сцената ще бъде украинският певец Константин, а част от приходите от София Прайд ще бъдат дарени на Киев Прайд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *