2 юни 2022

Aleks

Статуя на Молиер във Версай


Статуя на Молиер във Версай

Кметът на Версай Франсоа дьо Мазиер е поръчал изработката на статуя на френския драматург по случай 400-годишнината от рождението му, която се чества тази година.

Бронзовата скулптура на Молиер се изработва в леярната “Кубертен”. Статуята изглежда съвременна, но има историческа символика. “Тази статуя на Молиер ще бъде издигната за първи път във Версай”, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пред замъка вече има конна статуя на крал Луи Четиринадесети, но няма такава на най-известния френски драматург. Молиер е представял повечето от пиесите си на владетеля и създава едни от най-известните си творби именно във Версай – “Тартюф”, “Любовта лечителка”, “Жорж Данден”, “Импровизация във Версай”.

Кметът на Версай е също основател на годишен театрален фестивал “Месец на Молиер”. В рамките на фестивала ще бъде представена пиесата “Импровизация във Версай”, за да се даде възможност на новосъздадени трупи да представят свои версии на произведението на драматурга.

Идеята за скулптура дълго се върти в главата на Франсоа дьо Мазиер. “Когато отидете в Залцубург, навсякъде виждате Моцарт. Те ценят историята си. Молиер олицетворява френската култура, но и популярната култура на високо ниво”, казва Дьо Мазиер.

Статуята с височина 180 сантиметра и тегло 250 килограма е поръчана за изработка на художника Ксавие Вейан, който черпи вдъхновение за нея от друга скулптура на Молиер от 18-и век, която се намира в залата на “Комеди Франсез”. Тя ще бъде монтирана в горичка на няколко крачки от автогарата на Версай – намек за факта, че Молиер е играл пиесите си в градините на замъка по време на кралските забавления.

“Скулптурата ще бъде без пиедестал, за да почете близостта, която именитият драматург навремето е поддържал с публиката”, отбелязва художникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *