Защо трябва да перем новите си дрехи преди обличане?


Защо трябва да перем новите си дрехи преди обличане?

Ако сте от хората, които не перат дрехите си преди да ги облекат, значи имате голям проблем. Повечето от вас може да не вярват, но това е най-важната част, която трябва да направите, веднага след закупуването им. Когато си купим нова дреха, винаги сме нетърпеливи да я облечем веднага и това е нормално, но трябва да се съобразим с факта, че това изобщо не е хигиенично и може да има последици. Ето някои от тях, на които трябва да обърнем внимание.

Алергичен контактен дерматит

Това е реакция към имунната система реакция към алерген, който е бил контактен с нашата кожа. Последиците са обрив, който се  появява няколко дни след обличането на дрехата и който трае до няколко седмици.  

Изпотяването и триенето могат да доведат до изтичане на боя от дрехите, която е и една от причините за появата на алергията. Синтетичното оборудване за тренировка, които са толкова известни са причината за алергичен контактен дерматит. Има начин това да бъде предотвратено – чрез пране на новите дрехи. Тогава можете да премахнете малко допълнително багрило и така да имате по-ниска експозиция.

Алергичните обриви не са единственият проблем, свързан с химикалите в дрехите.

Има много изледвания, които са установили, че в състава на някои дрехи е открито вид химично съединение, наречено „хинолин“ и нивата на този химикал са много високи в полиестерните дрехи.

Хинолинът се използва в боите за дрехи и Агенцията за опазване на околната среда на САЩ го определя като „възможен канцероген за човека“. Тук отново можем да предотвратим тази неприятна ситуация, като изперем новите си дрехи.

Дрехите често биват третирани с репеленти за петна, цветни фиксатори, подобрители на мекотата и други химически обработки. Производителите на облекло не могат да разкриват нищо от тях на клиентите и много от химикалите, включително популярен тип хидроизолационен химикал, наречен флуороповърхностно активни вещества имат малко или никакви изследвания, подкрепящи тяхната безопасност. Тези химикали биха могли да представляват риск за здравето на хората.

Винаги е в наш интерес да изперем дрехите си, преди да ги облечем. Учени по целия свят се съгласяват с това твърдение, защото прането намалява нивото на химикалите в дрехите и ги прави безопасни. Има хора, които са по-склонни към обриви и алергии и трябва да са особено внимателни към този процес. 

Няма лесен начин да насочите хората към дрехи, които може да са по-безопасни. Някои от изследванията върху дрехите показват, че синтетичните материали могат да бъдат третирани с повече химикали, отколкото естествените влакна, например памук. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *