Защо учените гледат много видеоклипове с животни в YouTube?


Какаду

Какво е общото между азиатските слонове, пауните и какаду на име Snowball?

Всички са звезди на онлайн видеоклипове, събиращи заедно десетки милиони гледания. И поведението, заснето в някои от тези видеоклипове, е счетено за научно значимо.

Санджита Шарма Покарел и Начикета Шарма, и двете от Индийския научен институт, посветиха скорошното си изследване на заключенията – направени от видеоклипове в YouTube – относно реакцията на слоновете към смъртта.

„За три години интензивна теренна работа бях свидетел само на един случай на смърт на слон“, обясни Санджита. “Това е толкова рядко – но почти всеки има камера в днешно време.” Просто използвайки термини за търсене като “смърт на слонове” и “реакции на слонове към смъртта”, те откриха 24 случая на животните, взаимодействащи с мъртвите тела на други хора.

Групи слонове бяха заснети как потупват починали членове на семейството с хоботите си или сякаш се опитват да ги съживят с ритници. Те дори се събраха, като бдение, до останки. „Чухме и вокализации – тихи гърмящи звуци – които не съм чувал преди“, каза Начикета.

„Най-поразителното нещо за мен обаче беше носенето на телета“, каза той. “Понякога ще вдигнат мъртво теле с хобота си и ще го влачат. Има дори случаи на женски слон, използвайки бивни, за да пренесе мъртвото си теле.”

Трудно е да се направи заключение дали това може да се опише като слонски еквивалент на скръб или траур, каза Санджита. Но очевидният им интерес към смъртта говори нещо за това как мислят тези животни – и колко са интелигентни. Той също така показва, че има доказателства за редки прояви на животински интелект в привидно безкрайната видеотека, която е YouTube.

Със сигурност не е нужно да сте изследовател на животни, за да изчезнете в заешка дупка на онлайн видеоклипове с животни. Но учените все повече копаят този открито достъпен източник на видео данни. Научни прозрения се черпят от някои малко вероятни – и комично забавни – онлайн кадри.

„Любимото ми е врана, използваща нещо като пластмасов капак като сноуборд на покрив“, припомни проф. Ксимена Нелсън от университета в Кентърбъри в Нова Зеландия.

Клипът, който Ximena цитира, очевидно е заснет през прозореца на сграда в руски град. Враната стои на капак на буркан и се плъзга надолу по заснежен покрив. След това лети обратно и повтаря упражнението. Изглежда, че се забавлява.

„Това е игра, но също така е иновативно, тъй като използва инструмент“, казва Ximena. „И така, тук имате пример за използване на инструменти за забавление. Мисля, че това говори много за това колко умна е тази врана, но също така, че е способна да прави иновации в много необичаен сценарий.“

Ксимена посочи, че хиляди изследователи, прекарващи часове навън, опитвайки се да правят наблюдения на гарвани, може никога да не станат свидетели на подобно поведение – камо ли да го запишат.

„Игра на животни“ – с други видове или с необичайни предмети – е популярен онлайн жанр видео.

И макар че може да е забавно разсейване за гледане, самото това забавление може да даде представа за функцията на играта, която всъщност е нещо като биологична загадка. Играта няма очевидна цел. Както казва Ximena – “няма да ви осигури храна или бебета, поне не директно”.

YouTube и други онлайн видео платформи са източник на информация, към която много изследователи също се обърнаха през последните две години на блокиране.

„Един от моите ученици, например – който търси случаи на игра при животни, които не са били описани преди – слезе точно в тази заешка дупка (по време на пандемията)“, каза Ксимена.

„Те казаха, че не мога да събирам данни на терен в момента, така че ще ги събера от YouTube.“

Налични са още кадри за изследване на видовете космати от пернатия сорт. По-малко хора заснемат и качват видеоклипове на насекоми или други безгръбначни. (Въпреки че танцът на пауни паяци изглежда е своя собствена категория). Но е особено полезен при осигуряването на прозорец за достъп до трудни места и до трудни за изучаване видове.

Видеоклипове, качени от богати и щастливи туристи от диви животни, които срещат животни в Антарктида, са един пример.

„Те може да заснемат поредици от хищническо поведение на косатка, може би, което е рядко поведение“, казва Ксимена. „Трябва да сте там в точното време и какви са шансовете учените да бъдат на правилното място с огромни разходи?“

Но животинските звезди от тези филми не винаги са редки и неуловими.

Лукаш Дилевски от Познанския университет по природни науки в Полша използва YouTube, за да намери доказателства за личностните черти на червените и сивите катерици. Неговото проучване, както и показването, че сивите катерици са по-агресивни от червените, също така потвърждава, че тези видеоклипове отразяват точно това, което учените са видели в дивата природа.

“Това е нов подход към поведенческите изследвания, който може да спести време на изследователите”, каза Лукаш, “можем да увеличим размера на извадката – или броя на животните, които изучаваме, и [по-лесно] да изучаваме поведението на видове от други континенти.”

В някои случаи се изисква само едно животно за научно изследване.

Танцуващото какаду Snowball – нещо като онлайн сензация – вдъхнови неговото собствено изследване, базирано в Харвард , което по същество заключава, че не само хората се наслаждават на музиката с ритъм.

В статия, публикувана в Current Biology през 2019 г., изследователите пишат, че Snowball „отговаря на музика със забележително разнообразни спонтанни движения, използващи различни части на тялото, което предполага, че папагалите споделят този отговор с хората“.

Отвъд научните достойнства на тези видеоклипове, казва Санджита, е възможен страничен ефект от това хората да се чувстват малко по-свързани с природата и други видове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *